21/5, Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Το Δίκτυο με μία ματιά

Πηγές: Εδώ ζούμε – Natura 2000 1 | 2

Το δίκτυο Natura 2000, το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου, είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς. Θέτει υπό την προστασία του εκατοντάδες είδη της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας, καθώς και τις οικολογικά πολυτιμότερες περιοχές της χώρας μας. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η 21η Μαΐου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, ώστε να γιορτάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η σημασία και τα επιτεύγματα του δικτύου Natura 2000, καθώς και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν καθημερινά στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος. Μάλιστα, ο φετινός εορτασμός έχει ακόμα έναν στόχο: να αναδείξει τη σχέση των νέων κυρίως ανθρώπων με τη φύση και να τους εμπνεύσει για την προστασία της.

Καθώς εντείνονται σε διεθνές επίπεδο οι προσπάθειες αντιμετώπισης των δύο κύριων παγκόσμιων περιβαλλοντικών απειλών, της κλιματικής κρίσης και της κρίσης βιοποικιλότητας, η συμμετοχή στο δίκτυο Natura 2000 προσδίδει στη χώρα μας ένα σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Η συμβολή του δικτύου είναι καθοριστική τόσο στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας -η αξία των οποίων αναδεικνύεται μέσα από τις τραγικές συνέπειες της πρόσφατης πανδημίας του COVID-19– όσο και για την προώθηση βιώσιμων μορφών ανάπτυξης.

Το δίκτυο Natura 2000, ακριβώς επειδή έχει σχεδιαστεί ώστε να μην αποκλείει τις ανθρώπινες δραστηριότητες, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης. Γι’ αυτό, κάθε μία από τις 446 περιοχές Natura 2000 της χώρας μας είναι και ένας ξεχωριστός λόγος για να γιορτάσουμε!

Στο νέο μας έντυπο μπορείτε να δείτε πώς συνδέεται το δίκτυο Natura 2000 με την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας, με τη διατήρηση του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας μας, ακόμα και με την πολιτισμική μας ταυτότητα.

Natura_2000_Gia_ti_fysi_kai_ton_anthropo

Διαβάστε επίσης: Oι περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας – Καλλιστώ

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Ένωση, δημιουργήθηκαν Εθνικά Πάρκα και οριοθετήθηκαν περιοχές Natura σε όλη τη χώρα. Παράλληλα υπογράφτηκαν η Σύμβαση της […]

[…] Διατήρησης (ΕΖΔ) του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η Ελλάδα ακόμα μέχρι […]

[…] υλοποίηση δράσεων σε 24 προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα και την Κύπρο για την περίοδο 2018-2023. […]