Νήσος Ντία (Κρήτη): Έσπειραν 100 στρέμματα όσπρια και σιτηρά για να σωθεί ο σπιζαετός

Πηγή: News Hub

Μια πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε στο νησί της Ντίας, με μέλη της ΚοινΣΕπ Μελίτακες, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας να φυτεύουν σιτηρά και όσπρια για να ενισχύσουν την τροφή, των θηραματων του σπιζαετού που ο ίδιος κυνηγά στο νησί. Συνολικά, τα τρία μέλη που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Ντία έσπειραν περίπου 100 στρέμματα γης για να βοηθήσουν τα κουνέλια, τα ποντίκια και τα άλλα θηράματα του σπιζαετού να βρίσκουν τροφή και να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για το σπάνιο αρπακτικό πτηνό να μη βρίσκει θήραμα στο μέλλον!

Ο κ. Μανόλης Βαρδάκης, μιλώντας αποκλειστικά στο newshub.gr,αναφέρει πως η προσπάθεια που καταβλήθηκε ήταν μεγάλη και ευχή όλων είναι το εγχείρημα αυτό να έχει αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι είχε γίνει μια σπορά στα Αστερούσια, ως πείραμα που στέφθηκε μάλιστα με επιτυχία και είχε σημαντικά αποτελέσματα. Ενώ, όπως λέει ο κ. Βαρδάκης, μέσα στα μελλοντικά πλάνα είναι να γίνουν και άλλες σπορές, σε άλλα σημεία της Κρήτης.

Ο σπιζαετός

Ο Σπιζαετός είναι είδος αετού που απαντάται στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Aquila fasciata (παλαιότερη ονομασία και τωρινό συνώνυμο Hieraaetus fasciatus) και περιλαμβάνει 2 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντάται το υποείδος A. f. fasciata. (Vieillot, 1822). Ο Σπιζαετός είναι ένα μεσαίου μεγέθους αρπακτικό, ισχυρό και πολύ ευέλικτο, μεγαλύτερο και βαρύτερο από τις Γερακίνες  που, κατά την πτήση δίνει περισσότερο την εντύπωση ενός υπερμεγέθους γερακιού, παρά αετού. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετική του ευελιξία, γεγονός που τον καθιστά έναν εξαιρετικό αλλά διακριτικό κυνηγό, γι’ αυτό και δύσκολα παρατηρείται στο πεδίο, παρόλο που βρίσκεται πολλές ώρες στον αέρα. Επίσης μπορεί να αιωροπορεί (gliding) κατά ζεύγη στις βουνοπλαγιές.

Κυνήγι

Ο Σπιζαετός είναι ένας εξαιρετικός κυνηγός που συνδυάζει τη δύναμη του αετού με την ευελιξία του γερακιού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καταδιώκει τη λεία του σε αντίθεση με τα άλλα βαρύτερα αρπακτικά του γένους του. Το κυνήγι γίνεται συνήθως κατά ζεύγη και τις περισσότερες φορές κοντά ή πάνω στο έδαφος, παρόλο που έχει την ικανότητα να «κτυπήσει» στον αέρα. Συνήθως, θηρεύει εποπτεύοντας από τη θέση κουρνιάσματος, κυνηγώντας το θήραμα από πίσω, ανάμεσα σε δέντρα και θάμνους. Μία άλλη μέθοδος είναι η εφόρμηση από ψηλά, που εφαρμόζεται συνήθως, όταν κυνηγάει κοντά σε ορθοπλαγιές.

Η διατροφή του Σπιζαετού ποικίλλει, αναλόγως με τον οικότοπο και την εποχή. Γενικά τρέφεται με σπονδυλόζωα, μετρίου μεγέθους, από ερπετά μέχρι πτηνά και θηλαστικά. Κανονικά, το κύριο μέρος της διατροφής του απαρτίζεται από πουλιά κάθε είδους, όπως πέρδικες, περιστέρια, κουρούνες, αλλά και μεγάλου μεγέθους μέχρι χήνες και πελαργούς. Από τα θηλαστικά, προτιμάει τα τρωκτικά και τα λαγόμορφα, ενώ από τα ερπετά, τις σαύρες. Στην Ελλάδα, παρά την έντονη κινητικότητά του, παραμένει ένα από τα λιγότερο γνωστά αρπακτικά, με λιγότερα από 60 αναπαραγωγικά ζευγάρια συνολικά.

Η εκστρατεία

Υπενθυμίζεται ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, είχε ανακοινώσει πριν μερικούς μήνες, ότι συμμετέχει ως συνδικαιούχος σε Πρόγραμμα LIFE του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο Διατήρηση και διαχείριση του πληθυσμού του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο – Conservation & Management of the Bonelli’s eagle population in east Mediterranean – LIFE17 NAT/GR/000514 – LIFE Bonelli eastMed.

Το έργο έχει στόχο τη διατήρηση του Σπιζαετού, προστατευόμενο και απειλούμενο είδος στην Ανατολική Μεσόγειο, με την υλοποίηση δράσεων σε 24 προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα και την Κύπρο για την περίοδο 2018-2023. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία και λειτουργία Δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για να καταστεί μακροπρόθεσμα δυνατή η διασφάλιση του είδους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.