Θεσσαλονίκη: Η στέγη ενός Γυμνασίου έγινε το μεγαλύτερο «πράσινο» δώμα με 16.000 φυτά

Κείμενο: Νίκος Αβουκάτος
Πηγή: Green Agenda

Πρασίνισε πριν από λίγες ημέρες η ταράτσα του 26ου Γυμνάσιου Θεσσαλονίκης, στην οδό Ολυμπιάδος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δώμα της πόλης με 16.000 φυτά και περιλαμβάνει είδη μεσογειακής χλωρίδας, χαμηλούς θάμνους και πόες. Το δώμα έχει έκταση 1,5 στρέμμα. Οι εργασίες για τη δημιουργία του άρχισαν τον Αύγουστο και επιλέχθηκε ο εκτατικός τύπος του δώματος για να υπάρχει το λιγότερο δυνατό βάρος στο κτήριο (βίντεο).

Τα οφέλη των πράσινων δωμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικά:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της βελτίωσης της θερμομόνωσης του κτηρίου
  • Μείωση του συντελεστή εκτόνωσης στο αποχετευτικό σύστημα της περιοχής μέσω της μείωσης της ποσότητας των υδάτων που απορρέει στο σύστημα των αποχετευτικών αγωγών.
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στεγάνωσης δώματος.
  • Ενίσχυση της ηχομόνωσης του κτηρίου
  • Απορρόφηση ρύπων και σκόνης από τα φυτά
  • Δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και παραγωγή οξυγόνου, με θετικά αποτελέσματα στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
  • Δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος σε ξηροθερμικές περιοχές

Σε εξέλιξη βρίσκονται παρόμοια έργα σε τέσσερα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμη τρία σχολικά συγκροτήματα. Οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας παράγοντας οξυγόνο και φιλτράροντας τη σκόνη και τους ρύπους, μειώνοντας την κατά τόπους θερμοκρασία, συμβάλλουν στη δημιουργία βιοτόπων και στην ορθολογική διαχείριση του νερού.

Η δημιουργία πράσινων δωμάτων αποτελεί έναν από τους εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης του πράσινου που έχει επιλέξει ο δήμος διότι είναι αρκετά περιορισμένο σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments