Ποτάμια γεμάτα σκουπίδια από παράνομες χωματερές μολύνουν όλα τα δυτικά Βαλκάνια

Πηγή: Euronews

Παλιά ήταν ποτάμι. Τώρα είναι μια τεράστια κινούμενη χωματερή. Την περίοδο των βροχών, αυτά τα σκουπίδια από παράνομες χωματερές πλημμυρίζουν τον ποταμό Δρίνο στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και τους παραπόταμούς του σε Σερβία και Μαυροβούνιο.

Τα σκουπίδια που επιπλέουν μαζεύονται σε ένα πλωτό φράγμα που έχει γίνει γι’ αυτό τον λόγο στην πόλη Βίσεγκραντ. Ένα δεύτερο φράγμα έγινε 2 χιλιόμετρα πιο κάτω για να εμποδίσουν τα σκουπίδια να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Κάθε χρόνο μαζεύονται εκεί 6.000-8.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών και μεταφέρονται με φορτηγά. Οι περιβαλλοντολόγοι καταγγέλλουν ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται για πάνω από 25 χρόνια, με τις τρεις χώρες που εμπλέκονται να κάνουν ελάχιστα πράγματα για το τεράστιο πρόβλημα και να αλληλοκατηγορούνται.

Η κατάσταση είναι εξίσου σοβαρή στα σύνορα με την Σερβία. 15 χλμ πιο ψηλά από τον ποταμό Λιμ, βρίσκεται η μεγαλύτερη παράνομη χωματερή όλης της περιοχής και δεν είναι η μόνη. Τοπικές ΜΚΟ υπολογίζουν ότι 5 δήμοι στο Μαυροβούνιο, 2 στη Σερβία και 1 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη έχουν παράνομα μέρη απόθεσης σκουπιδιών κατά μήκος του συγκεκριμένου ποταμού. Ενόσω περιμένουν την εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων, οι κάτοικοι αισθάνονται παγιδευμένοι σε ένα μόνιμο τέλμα απραξίας και ανταλλαγής κατηγοριών και ευθυνών.

Διαβάστε επίσης:

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments