Βοσνία – Βουλγαρία: Τόνοι σκουπιδιών συγκεντρωμένοι σε φράγματα

Πηγή: Euronews 1 | 2

Βοσνία: Τεράστια μόλυνση από πλαστικά στο φράγμα του Βίσεγκραντ

Οι εικόνες από το φράγμα του Βίσεγκραντ στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι τρομακτικές. Χιλιάδες τόνοι πλαστικών και άλλων απορριμμάτων έχουν μαζευτεί μέσα στο φράγμα μολύνοντας το νερό. Πρόκειται για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Ο ποταμός Δρίνος είναι ένας διεθνής ποταμός μήκους 346 χλμ., που αποτελεί μεγάλο τμήμα των συνόρων μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Σερβίας. Είναι ο μακρύτερος παραπόταμος του ποταμού Σάβου και ο μακρύτερος ποταμός στις Δειναρικές Άλπεις, που ανήκει στη λεκάνη απορροής του Δούναβη. Αρκετά από τα νερά αυτά καταλήγουν στο φράγμα του Βίσεγκραντ με αποτέλεσμα τόνοι σκουπιδιών και πλαστικών να έχουν συσσωρευτεί στο φράγμα αυτό. Οι αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να καθαρίσουν τα νερά του φράγματος.

Σόφια: Τόνοι σκουπιδιών σε φράγμα

Σακούλες, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια και χαρτιά, συνθέτουν το σκηνικό στις όχθες του φράγματος που βρίσκεται 40 χλμ. από τη Σόφια, στη Βουλγαρία. Περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν ότι οι τόνοι αυτοί σκουπιδιών θα φτάσουν στο ποτάμι μετά από μία ισχυρή βροχόπτωση και τελικά θα καταλήξουν στον Δούναβη.

Οι κάτοικοι του χωριού Σβοζ υποστηρίζουν ότι συμπολίτες τους χρησιμοποιούν το φράγμα σαν χωματερή και εναποθέτουν εκεί τόνους σκουπίδια. Η διαδικασία απορρύπανσης είναι σύνθετη λόγω της γεωγραφίας. Χρειάζονται μεγάλα φορτηγά και βάρκες. Η επιφάνεια των σκουπιδιών έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και οι αρχές εκτιμούν ότι ο καθαρισμός του πρέπει να γίνει πριν πέσει η θερμοκρασία και μετατραπούν σε μία παγωμένη μάζα.

Διαβάστε επίσης:
Τα νησιά σκουπιδιών των Βαλκανίων

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments