Ογιμγίακον (Ρωσία): Η πιο κρύα κατοικημένη περιοχή στον κόσμο

Πηγή: Euronews 1 | 2

Η Ρωσία είναι γνωστή για τις πολικές θερμοκρασίες της και κυρίως στην περιοχή της Σιβηρίας. Στο συγκεκριμένο χωριό, όμως, η θερμοκρασία ξεπερνάει κάθε φαντασία αφού το θερμόμετρο έδειξε τις προηγούμενες μέρες τους -71.2 βαθμούς Κελσίου! Πρόκειται για το χωριό Ογιμγίακον στα ανατολικά της χώρας, το οποίο αλλιώς λέγεται και Πόλος του κρύου, και κατέχει το ρεκόρ για τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί πότε σε κατοικημένη περιοχή στον πλανήτη, αφού το 2013 κατεγράφη θερμοκρασία 72 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν.

Στο Ογιμγίακον που βρίσκεται στην επαρχία Γιακουτία, ζουν περίπου 500 κάτοικοι και θεωρείται η πιο κρύα κατοικημένη περιοχή στον κόσμο. Ο κανόνας είναι η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 0 βαθμούς Κελσίου για πάνω από έξι μήνες, από τα τέλη Σεπτεμβρίου ως και τα μέσα Απριλίου. Το ειρωνικό είναι πως το όνομα Ογιμγίακον σημαίνει στην πραγματικότητα «μη παγωμένο νερό» εξαιτίας μιας θερμής πηγής που υπάρχει εκεί κοντά.

Οι περισσότεροι κάτοικοι για να ζεσταθούν στα σπίτια τους έκαιγαν μέχρι και πριν λίγα χρόνια ξύλα, καθώς λίγοι ήταν εκείνοι που απολάμβαναν τις σύγχρονες ανέσεις. Στο «χωριό των -70» δεν φυτρώνει τίποτα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τρώνε ως επί το πλείστον κρέας ταράνδου ή αλόγου. Υπάρχει ένα μεγάλο κατάστημα που παρέχει τα απαραίτητα στους κατοίκους, ενώ οι ντόπιοι εκτρέφουν ταράνδους ή είναι κυνηγοί και ψαράδες στις παγωμένες λίμνες. Οι γιατροί λένε πως ο λόγος που οι ντόπιοι δεν υποφέρουν από υποσιτισμό είναι το γάλα των ζώων, το οποίο περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Επίσης, σίγουρο είναι πως εκεί οι μαθητές είναι πολύ πιο σκληρά εκπαιδευμένοι να αντέχουν στο κρύο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς τα σχολεία κλείνουν μόνο αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 52 βαθμούς Κελσίου. Το χωριό βρίσκεται περίπου 750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα η ημέρα τον χειμώνα να διαρκεί 3 ώρες και το καλοκαίρι 21. Ωστόσο παρά το πολικό ψύχος, το καλοκαίρι το θερμόμετρο δείχνει μέχρι και 30 βαθμούς.

Ήδη από το μακρινό 1920 το Ογιμγίακον ήταν τόπος έλξης για τους βουκόλους, οι οποίοι έκαναν μία στάση εκεί για να πιουν τα κοπάδια τους νερό, ενώ σήμερα προσελκύει τουρίστες από όλον τον κόσμο ακριβώς εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών του, με τον υδράργυρο αυτές τις μέρες να δείχνει 50 βαθμούς υπό το μηδέν. Ατραξιόν αποτελούν τα άλογά του που αντέχουν σε θερμοκρασίες -70 βαθμών και προσφέρονται στους τουρίστες για ιππασία και βόλτες.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments