Ισπανία: Σημαντική μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από την εντατική γεωργία και κτηνοτροφία

Πηγή: Euronews

Πόσο καθαρό είναι το νερό της βρύσης στην Ευρώπη και οι υδάτινες οδοί; Περίπου τα μισά ευρωπαϊκά ποτάμια, λίμνες και παραθαλάσσια ύδατα στην Ευρώπη περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. Σε περιοχές της Ισπανίας, η ανθρώπινη δραστηριότητα απειλεί ολόκληρους πληθυσμούς και οικοσυστήματα.

Συνοπτικά:

  • «Ο ΠΟΥ λέει μέχρι 50mg νιτρικών αλάτων ανά λίτρο είναι ασφαλές. Η μία μέτρηση ήταν 53, η άλλη 58 και η τελευταία 60. Ο μέσος όρος είναι γύρω στα 55mg. Δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση».
  • «Είναι πολύ σαφές τι μολύνει το νερό. Είναι η εντατική κτηνοτροφία και όσοι ρίχνουν απορρίμματα στα χωράφια. Τα νιτρικά άλατα προέρχονται από την κοπριά που περνά στα υπόγεια ύδατα και τα μολύνει». Οι μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες έχουν γίνει μεγαλύτερος εχθρός για τους χωρικούς σε όλη την Ισπανία. Οι ντόπιοι κατηγορούν τις αρχές για έλλειψη δράσης. Η μόλυνση του νερού έχει γίνει ένα τεράστιο σκάνδαλο.
  • Σε κάποιες μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες της Ισπανίας έχουν βρεθεί στα υπόγεια ύδατα επίπεδα νιτρικών αλάτων τέσσερις φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο (50 mg ανά λίτρο). Αν και αυτό είναι κάτι έκτακτο, χαμηλότερες υπερβάσεις των ορίων είναι διαδεδομένες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 23% των ισπανικών υπόγειων υδάτων είναι μολυσμένα από νιτρικά άλατα. Το ίδιο και το 22% των επιφανειακών υδάτων.
  • «Το 2000, περίπου 60 δήμοι επηρεάζονταν από τη νιτρορύπανση. Αυτή την στιγμή είναι περισσότεροι από 700. Η Καταλονία έχει το 40% των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων της εντελώς μολυσμένα από νιτρικά άλατα».
  • Οι Βρυξέλλες παρέπεμψαν την Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή απέτυχε να αντιμετωπίσει τη νιτρορύπανση. Στο στόχαστρο είναι η εντατική γεωργία, όπως και η κτηνοτροφία.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο παρακάτω βίντεο:

Δείτε επίσης: Ισπανία: Οι «μεγα-φάρμες» ερημώνουν τις αγροτικές περιοχές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.