Ισπανία: Οι «μεγα-φάρμες» ερημώνουν τις αγροτικές περιοχές

Πηγή: Euronews

Κύμα ανησυχίας προκαλεί στην Ισπανία η ανεξέλεγκτη αύξηση των βιομηχανικού τύπου μεγάλων αγροκτημάτων. Στην επαρχία Σεγκόβια η εντατική κτηνοτροφία επηρεάζει την καθημερινότητα των κατοίκων. «Υπάρχουν επιπτώσεις στο νερό που πίνουμε, καθώς είμαστε αναγκασμένοι να καταφεύγουμε σε εναλλακτικές πηγές, αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε. Είναι ξεκάθαρα ανθυγιεινό», καταγγέλλει ο αγρότης Λάουρο Σαλγκάδο.

Στην επαρχία Σεγκόβια, βόρεια της Μαδρίτης, σχεδόν 400 κοινότητες έχουν χαρακτηριστεί ευάλωτες εξαιτίας της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από την ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία. Παρόλα αυτά, εκκρεμούν 38 αιτήσεις για νέες μεγάλες φάρμες στην περιοχή. Οι πολίτες οργανώνονται: «Στόχος είναι να ενημερωθούν όλοι για όσα συμβαίνουν και να ζητήσουμε από τις τοπικές αρχές να σταματήσουν τα νέα πρότζεκτ», τονίζει ο Ντάνιελ Πόστιγκο, από την Πλατφόρμα Campina Viva.

Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων αγροκτημάτων ωστόσο διαφωνούν. Λένε ότι λειτουργούν καθόλα νόμιμα και ότι δημιουργούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Οφείλουμε να ακολουθούμε τις βέλτιστες πρακτικές, εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε φάρμα για παράδειγμα οφείλει να μειώσει τις εκπομπές στις φάρμες κατά 60% και να μειώσει κατά 80% τις εκπομπές στους χώρους αποθήκευσης», επισημαίνει ο Μιγκέλ Άνχελ Χιγκέρα, διευθυντής της Ένωσης Χοιροτρόφων Ισπανίας.

Στην Ισπανία λειτουργούν περίπου 86.000 φάρμες εντατικής κτηνοτροφίας. «Ένα ακόμα πρόβλημα των μεγάλων αγροκτημάτων είναι ότι βρίσκονται σε περιοχές σαν και αυτή, στην αποκαλούμενη και “άδεια” Ισπανία. Οικολογικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η αύξηση των μονάδων βιομηχανικής κτηνοτροφίας αποτρέπει τον επαναπληθυσμό των περιοχών», μεταδίδει από την Ισπανία ο ανταποκριτής του Euronews, Κάρλος Μαρλάσκα.

Η υπερκατανάλωση κρέατος παγκοσμίως, που δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες ανάγκες για φάρμες βιομηχανικού τύπου, δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. «Δημιουργούνται επιβλαβείς επιπτώσεις για το περιβάλλον, την δημόσια υγεία αλλά έχει και κοινωνικές συνέπειες. Η υπερκατανάλωση κρέατος είναι αρνητική για διάφορους λόγους. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η λύση είναι να μειωθεί η υπερκατανάλωση κρέατος», επισημαίνει ο Ντάνειλ Γκολζάλεθ, από την οργάνωση Οικολόγοι εν δράσει. Σήμερα η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε παραγωγή χοιρινού κρέατος, η οποία σε ποσοστό 80% προέρχεται από τις λεγόμενες μεγα-φάρμες.

Δείτε επίσης: Ισπανία: Σημαντική μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από την εντατική γεωργία και κτηνοτροφία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.