Πηγή: Euronews
Οι Ιταλοί την αποκαλούν «γη της φωτιάς». Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση στην Καμπανία, κοντά στην Νάπολη, όπου η ιταλική μαφία πετούσε τοξικά απόβλητα. Οι μεγάλες βιομηχανίες του Βορρά, πλήρωναν εγκληματικές οργανώσεις για να μεταφέρουν τα απορρίμματα τους στο νότο. Η παράνομη αυτή δράση ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και συνεχίστηκε για περίπου είκοσι χρόνια. Πλέον οι αρχές απομακρύνουν τα απόβλητα, όμως η διαδικασία έχει υψηλό κόστος και απαιτεί πολύ χρόνο. Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης βρήκε την λύση και φύτεψε 20.000 λεύκες. Οι ρίζες των δέντρων απορροφούν τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν στο έδαφος.
«Σε αυτή την τοποθεσία κυριαρχεί το ξύλο, τα δέντρα. Είναι ένα κέντρο για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Στόχος μας είναι ο καθαρισμός του αέρα και η απομάκρυνση του άνθρακα που βρίσκεται στο έδαφος. Εδώ κλείνουμε τις πληγές του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Μάσιμο Φαγνάνο, καθηγητής αγρονομίας στο πανεπιστήμιο της Νάπολης.
«Μοιάζει με ένα κανονικό δάσος, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια προσπάθεια αποκατάστασης και αναβίωσης του τοπίου. Αυτά τα δέντρα λειτουργούν σαν μηχανές απολύμανσης του εδάφους. Οι δυνατές ρίζες είναι τα βασικά τους όπλα», μεταδίδει ο απεσταλμένος του Euronews στη Νάπολη, Λούκα Παλαμάρα.
«Είμαι εδώ και αναπνέω τον καθαρό αέρα. Νιώθω την ηρεμία του τοπίου που έχει αναβιώσει. Μέσα μου γεννιέται ένα πραγματικό αίσθημα ελπίδας και λύτρωσης, Νιώθω υπέροχα», υποστηρίζει η εκπαιδευτικός Λορεντάνα Μόγιο. Το έργο κοστίζει 800.000 ευρώ. Αν εφαρμόζονταν οι κλασσικές, τυποποιημένες μέθοδοι το κόστος θα έφτανε τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2016 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 10.000 μαθητές έχουν επισκεφθεί την «γη της φωτιάς». Η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητά για τις τοπικές αρχές. «Η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και άλλοι ρυπογόνοι παράγοντες σαφώς και επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και να σέβονται την φύση», δήλωσε στο Euronews η Μαρία Τριάσι, καθηγήτρια ιατρικής του πανεπιστημίου της Νάπολης.
Ένας απέραντος σκουπιδότοπος αναγεννήθηκε και πλέον αποτελεί περιβαλλοντικό πρότυπο. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο δείχνουν ενδιαφέρον για την «γη της φωτιάς», αφού πιστεύουν πως μπορεί να συμβάλει στον καθαρισμό επιβαρυμένων περιοχών.