Δικαστήριο της Ε.Ε: «Όχι» στο κυνήγι με ξόβεργα

Πηγή: Euronews

Το κυνήγι πουλιών με ξόβεργες προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στα πτηνά, αποφάνθηκε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη απαγόρευση της αμφιλεγόμενης αυτής πρακτικής στη Γαλλία. Οι δικαστές έκριναν πως η θήρα με ξόβεργες είναι μεν παραδοσιακή, όμως αυτό δεν είναι ικανός λόγος για να συνεχίζεται σε κάποιες περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

«Το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι το άρθρο 9, παράγραφοι 1 και 2, της οδηγίας για τα πτηνά έχει την έννοια ότι ο παραδοσιακός χαρακτήρας μιας μεθόδου σύλληψης πτηνών δεν αρκεί, αυτός καθεαυτόν, για να αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλη ικανοποιητική λύση, κατά την έννοια της διατάξεως αυτής», δήλωσε ο προεδρεύων του δικαστηρίου, Ζαν Κλοντ Μπονισό.

Το δέμα έφεραν στη δικαιοσύνη δύο οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων. Καταγγέλλουν ότι οι ξόβεργες είναι μη επιλεκτική μέθοδος που πλήττει τα είδη. «Φέραμε το θέμα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί είναι πολύ σκληρή πρακτική. Έχει απαγορευτεί σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Γαλλίας και ο κόσμος δεν θέλει να την βλέπει πια. Τα πτηνά μας εξαφανίζονται. Είναι πολύ ευάλωτα αυτή τη στιγμή και πρέπει να τα προστατεύσουμε από αυτή την εξαιρετικά άσπλαχνη πρακτική», είπε η Μιριέλ Αρνάλ της οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, One Voice.

Γάλλοι κυνηγοί υποστηρίζουν πως το κυνήγι με ξόβεργα βλάπτει μόνο συγκεκριμένα είδη, όπως οι τσίχλες και τα ωδικά πτηνά. Οι οικολόγοι καταγγέλλουν ότι η Γαλλία είναι ιδιαίτερα επιεικής απέναντι στους κυνηγούς, επιτρέποντας τη θήρα 64 ειδών, με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι μόλις 30.

Αναλυτικότερα για την απόφαση διαβάστε εδώ, καθώς και τις σχετικές παραπομπές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.