Ε6 & Ε4: Τα Ευρωπαϊκά Μονοπάτια Μεγάλων Αποστάσεων και τα τμήματά τους στην Ελλάδα

Το σύνολο των Ευρωπαϊκών Μονοπατιών Μεγάλων Αποστάσεων | Πηγή: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων 

Τα Ευρωπαϊκά Μονοπάτια Μεγάλων Αποστάσεων (European Long Distance Paths) είναι ένα δίκτυο μονοπατιών μεγάλων αποστάσεων που διασχίζουν ολόκληρη την Ευρώπη. Περνώντας από πολλές διαφορετικές χώρες, διέρχονται μέσα από ποικίλα οικοσυστήματα και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Σε γενικές γραμμές συνδυάζονται με τις υφιστάμενες εθνικές ή περιφερειακές διαδρομές και δημιουργούν τοπικά δίκτυα.

Τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια σχεδιάστηκαν, σημάνθηκαν και συντηρούνται από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων (ERA), ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ένα εγχείρημα επηρεασμένο από το εναλλακτικό πνεύμα της εποχής. Πλέον αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ευρωπαϊκών πεζοπορικών μονοπατιών και συνδέουν διεθνείς και τοπικές διαδρομές αποσκοπώντας στο βίωμα διαπολιτισμικών εμπειριών ανεξαρτήτως συνόρων. Τα μονοπάτια ενώνουν τους ανθρώπους ειρηνικά και με κατανόηση, αποτελώντας «τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσεις την Ευρώπη». Πρόκειται για 12 διαδρομές συνολικού μήκους 70.000 χλμ., φέρουν χαρακτηριστικό σήμα και είναι αριθμημένες από το Ε1 έως το Ε12.

Τα ελληνικά τμήματα των μονοπατιών

Στη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε μια προσπάθεια ώστε δύο από τα μονοπάτια να περάσουν και από την Ελλάδα. Πρόκειται για το Ε6 και το Ε4, τα οποία διασχίζουν τη χώρα από δύση προς ανατολή και από βορρά προς νότο. Για τον σχεδιασμό και τη σηματοδότηση υπεύθυνη είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης, ο σύνδεσμος μεταξύ 75 συλλόγων ορειβασίας και πεζοπορίας. Τα δύο μονοπάτια εντός του ελληνικού εδάφους συναντώνται στην περιοχή της Φλώρινας στη Μακεδονία. Διασχίζουν ορεινές και πεδινές περιοχές, ποικίλα οικοσυστήματα, προστατευμένες περιοχές και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτισμικών αναφορών.

  • Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 ξεκινά από τη Φινλανδία* (χωριό Gilbbesjávri) και διαπερνά τις Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Τσεχία, Αυστρία, Σλοβενία, όπου διακόπτεται για να συνδεθεί με την Ελλάδα (Ηγουμενίτσα) ως την  Αλεξανδρούπολη και ολοκληρώνεται στη Σαμοθράκη, έχοντας μήκος 6.300 μ. Το ελληνικό τμήμα φτάνει τα 1.400 χλμ.
  • Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 ξεκινά από την Ισπανία (πόλη Tarifa), διασχίζει τις Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα και φτάνει ως την Κύπρο (Πάφος – Λάρνακα), έχοντας συνολική έκταση 11.800 χλμ. Στο ελληνικό έδαφος ξεκινά από τον Προμαχώνα Σερρών φτάνοντας ως το Γύθειο της Πελοποννήσου και από εκεί συνδέεται νοητά με την Κρήτη (Καστέλι Κισσάμου) τελειώνοντας στην Κάτω Ζάκρο, με το μήκος του φτάνει συνολικά τα 1.600 χλμ.

* H ERA δεν φέρει ευθύνη για το φινλανδικό τμήμα του Ε6 εξαιτίας της απουσίας μέλους στην Ομοσπονδία \ απουσίας μέλους της ομοσπονδίας από τη συγκεκριμένη χώρα.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τα ελληνικά τμήματα των μονοπατιών δείτε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.