Ζιμπάμπουε: Η ξηρασία «στέγνωσε» τους καταρράκτες της Βικτώριας

Πηγές: The Guardian & Euronews

Για δεκαετίες οι καταρράκτες της Βικτώριας στη Ζιμπάμπουε, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων παραθεριστών για την εκπληκτική τους θέα. Φέτος όμως η παρατεταμένη ξηρασία, η χειρότερη του αιώνα, έχει καταστρέψει αυτό το εκπληκτικό θέαμα, καθώς οι καταρράκτες έχουν στεγνώσει. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να σκοτώσει οριστικά ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Φωτογραφίες τραβηγμένες στις 17 Ιανουαρίου 2019 και στις 4 Δεκεμβρίου 2019

Τα προβλήματα όμως δεν είναι μόνο τουριστικής φύσης και συνιστούν μία σαφώς πιο ανησυχητική απειλή. Καθώς το νερό λιγοστεύει στη νότια Αφρική, περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται να τραφούν επαρκώς, με τις καλλιέργειες να μην αποδίδουν πια τις απαραίτητες σοδειές. Η ξηρασία έχει και άλλες συνέπειες καθώς η Ζιμπάμπουε και η Ζάμπια έχουν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υδροηλεκτρική ενέργεια στο φράγμα Kariba, το οποίο βρίσκεται στον ποταμό Zambezi ακριβώς πριν από τους καταρράκτες.

Φωτογραφίες τραβηγμένες στις 17 Ιανουαρίου 2019 και στις 4 Δεκεμβρίου 2019

Με βάση στατιστικά στοιχεία η ροή του νερού στον ποταμό είναι χαμηλότερη από το 1995 και πολύ κάτω από τον μέσο όρο. Λόγω της ξηρασίας και της ανόδου της θερμοκρασίας υπολογίζεται ότι 437 εκατ. κυβικά μέτρα νερού εξατμίζονται κάθε δευτερόλεπτο.

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 17 Ιανουαρίου 2019
Φωτογραφία τραβηγμένη στις 4 Δεκεμβρίου 2019
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments