Το βουνό της Οίτης: πεζοπορικές διαδρομές στη φύση, την παράδοση και τη μυθολογία

Oι απειλές-πιέσεις που δέχεται σήμερα, το φυσικό περιβάλλον της Οίτης και της γύρω περιοχής, από τον ίδιο τον άνθρωπο, είναι ασφυκτικές και «εν δυνάμει» επικίνδυνες για την αποσταθεροποίηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν θίξει ακόμη σημεία «ζωτικής» σημασίας και φαίνονται «ανατάξιμες», δηλαδή μετά την παύση τους είναι δυνατό να αφομοιωθούν και να «εξουδετερωθούν», κατά το δυνατόν, όπως η ανεξέλεγκτη κίνηση εκτός δρόμου, οι δασικές πυρκαγιές, η λαθροϋλοτομία, η λαθροθηρία, η υπερβόσκηση, ίσως και η υποβόσκηση, η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων, κ.α.

Σημαντική απειλή αποτελεί η σχεδιαζόμενη διεξαγωγή ερευνητικών γεωτρήσεων σε συνδυασμό με την σκοπούμενη διεύρυνση της εξορυκτικής δραστηριότητας βωξίτη, η οποία χωρίς την απαιτούμενη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των θιγόμενων περιοχών, αναμένεται να αποτελέσει σοβαρό «τραυματισμό» για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και έρχεται σε σύγκρουση με την «αειφορία» και την «οικοανάπτυξη».

Επίσης, η χωρίς επιμελημένο χωροταξικό σχεδιασμό προσπάθεια για εγκατάσταση αιολικών πάρκων (ανεμογεννητριών) στην ευρύτερη περιοχή, αν δεν αποτραπεί, φαίνεται ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη «πλήγμα» για την περιοχή, περικυκλώνοντας με τους μεταλλικούς γιγαντιαίους πυλώνες και τις έλικες έναν ακόμη «Εθνικό Δρυμό» και να διαμορφώσει ένα ακόμη «ανθρωπογενές τοπίο» και σ’ αυτές τις κορυφές.

Με την ελπίδα, το άρθρο αυτό να αποτελέσει ένα ακόμη «εργαλείο» για την Προστασία της Οίτης και των γύρω περιοχών, από τις ασφυκτικές πιέσεις που «καραδοκούν» να αλλοιώσουν το, ανεκτίμητης αξίας, τοπίο και το φυσικό περιβάλλον και με το σκεπτικό ότι ο «φυσιολάτρης περιηγητής» αναλαμβάνει εθελοντικά και το ρόλο του «θεματοφύλακα» για την προστασία της φύσης, καλούμε τον επισκέπτη, να περιηγηθεί με σεβασμό τα μονοπάτια, σε μια περιοχή που ακόμη υπάρχουν μέρη ανέγγιχτα από το «σύγχρονο» πολιτισμό, να χαρεί τις ομορφιές του τόπου, τη φύση, την παράδοση και τους μύθους που έχουν πλαστεί για αυτή αλλά και να γνωρίσει την ιστορία της περιοχής.

to-vouno-tis-oitis

Κατεβάστε τον Οδηγό πατώντας εδώ.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments