Πηγές: Green Agenda | Lifo
Η εφαρμογή Scan4Chem (Google Play, App Store), που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE AskREACH, δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να σκανάρουν το barcode ενός αντικειμένου και να αποστέλλουν αυτοματοποιημένο ερώτημα/αίτημα σχετικά με την παρουσία Ουσιών Πολύ Υψηλής Ανησυχίας (Substances of Very High Concern, SVHCs).
Το αίτημα αποστέλλεται στον κατασκευαστή ή λιανοπωλητή, οι οποίοι υποχρεούνται, με βάση το Άρθρο 33 του κανονισμού REACH, να στείλουν τις σχετικές πληροφορίες εντός 45 ημερών από το αίτημα, αν το προϊόν τους περιέχει κάποια ΟΠΥΑ σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από 0,1%. Οι προμηθευτές μπορούν να απαντήσουν στο αίτημα απευθείας στον καταναλωτή ή να εισάγουν τις σχετικές πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων AskREACH, οπότε καθίστανται άμεσα διαθέσιμες για όλους τους καταναλωτές/χρήστες της εφαρμογής. Όσα περισσότερα στοιχεία εισάγουν στη βάση δεδομένων οι προμηθευτές, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τους καταναλωτές να λάβουν άμεσα πληροφορίες για το προϊόν το οποίο τους ενδιαφέρει.
Η εφαρμογή είναι τώρα διαθέσιμη στη Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Κροατία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πορτογαλία, Σερβία και Τσεχία. Επιπλέον, διατίθεται με διαφορετική ονομασία, TjekKemien (Think Chemicals), στην Πολωνία, τη Σουηδία και τη Δανία. Στην Ελλάδα η εφαρμογή υποστηρίζεται και προωθείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό ECOCITY με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.
Όπως υπογραμμίζουν οι δημιουργοί της εφαρμογής «η επιτυχία της είναι όντως στο χέρι των καταναλωτών που ασκούν το δικαίωμά τους στη διαφάνεια σχετικά με τα προϊόντα καθημερινής χρήσης». «Οι προβληματικές ουσίες (ΟΠΥΑ) είναι δυνατόν να περιέχονται σε παιχνίδια, είδη και αξεσουάρ ένδυσης, σκεύη κουζίνας, έπιπλα, ηλεκτρονικές συσκευές, υλικά κατασκευών και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα προϊόντα μπορούν να ελεγχθούν για την παρουσία ΟΠΥΑ με τη βοήθεια της εφαρμογής Scan4Chem. Κατηγορίες προϊόντων που υποχρεούνται να αναγράφουν τα συστατικά τους, όπως τρόφιμα, καλλυντικά και απορρυπαντικά οικιακής χρήσης, δεν καλύπτονται από το άρθρο 33 (2) της νομοθεσίας REACH», προσθέτουν.