Νεπάλ: Περιβαλλοντολόγοι και Sherpas συνέλλεξαν 2.2 τόνους σκουπιδιών από τα 8 υψηλότερα base camps

Πηγή: News 24/7

Τον Μάιο του 2019, το ελβετικό brand μόδας, Bally, με τη βοήθεια ομάδας περιβαλλοντολόγων και των Sherpas από το Νεπάλ (οι ντόπιοι που καθοδηγούν τους ορειβάτες) ξεκίνησαν την εφαρμογή μιας πρωτοβουλίας για τον καθαρισμό πεδιάδων και κορυφογραμμών στον δρόμο προς την κορυφή του όρους Έβερεστ. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Η διαδικασία του project ξεκίνησε στο τέλος της τουριστικής περιόδου και είχε ως αποτέλεσμα την αποκομιδή 1 τόνου σκουπιδιών. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών μαζεύτηκαν στη βάση όπου κατασκηνώνουν οι περισσότεροι ορειβάτες, οι οποίοι έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το project ξεκίνησε ξανά τον Μάιο της περασμένης χρονιάς, όμως ο κορωνοϊός έγινε η αφορμή για την αναβολή του. Τον Σεπτέμβριο έγινε η επανεκκίνηση, αυτή την φορά βάζοντας ως στόχο το καθάρισμα των 8 υψηλότερων κορυφών του Νεπάλ, όλες με ύψος που ξεπερνά τα 8.000 μέτρα.

Η ίδια ομάδα περιβαλλοντολόγων, με την βοήθεια 47 Sherpas από το Νεπάλ, έβαλαν μπρος ένα τιτάνιο έργο που διήρκεσε 47 ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα την αποκομιδή 2,2 τόνων σκουπιδιών από τις κορυφές Μακάλου, Λότσε, Τσό Όγιου και Έβερεστ. Ο τουρισμός αλλά και το φαινόμενο του θερμοκηπίου είχαν αλλοιώσει σημαντικά τη μορφή του φυσικού περιβάλλοντος. Ίσως αυτή η ενέργεια να είναι το πρώτο βήμα προς μια αλλαγή προσέγγισης της φύσης.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments