Ρεκόρ στις δολοφονίες ακτιβιστών του περιβάλλοντος το 2020

Πηγή: Έθνος

Πίσω από το πέπλο της πανδημίας του κορονοϊού, 227 άνθρωποι δολοφονήθηκαν την περασμένη χρονιά, προστατεύοντας τα δάση, τους υδάτινους και άλλους φυσικούς πόρους σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης. Το 2020 είναι η πιο θανατηφόρα χρονιά, με ρεκόρ θανάτων για τους ανθρώπους που «βάζουν πλάτη» στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (13/9), από το Global Witness.

Η μη κυβερνητική οργάνωση για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα Global Witness, συγκέντρωσε και ανέλυσε πληροφορίες από το 2020, από όλο τον κόσμο, οι οποίες κατέγραψαν θανατηφόρες επιθέσεις σε υπερασπιστές του περιβάλλοντος, με τον μέσο όρο να φτάνει σε τέσσερις θανάτους την εβδομάδα. Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν συμβεί στη Λατινική Αμερική, με την Κολομβία είναι η χειρότερη χώρα για να είσαι… ακτιβιστής του περιβάλλοντος.

Στην Κολομβία με 65 ακτιβιστές και επικεφαλής τοπικών κοινοτήτων να έχουν δολοφονηθεί εξαιτίας της δέσμευσής τους υπέρ της υπεράσπισης της φύσης και είναι η τρίτη σε επιθέσεις για θέματα υλοτομίας. Εκτός Κολομβίας, το επίκεντρο των εγκλημάτων αυτών εντοπίζεται στο Μεξικό (30 δολοφονίες), στις Φιλιππίνες (29), στην Βραζιλία (20), στην Ονδούρα (17) και σε 12 άλλες χώρες.

Η υλοτομία, η κατασκευή φραγμάτων, η αγροβιομηχανία και οι εξορύξεις αποτελούν τους τομείς που συνδέονται με την πλειονότητα των δολοφονιών υπέρμαχων της φύσης. Στις Φιλιππίνες 29 άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους την προσπάθεια να εμποδίσουν τις παράνομες εξορύξεις, την ανεξέλεγκτη υλοτομία και την ανέγερση φραγμάτων.

Συγγενείς θυμάτων: Το lockdown έφερε τους δολοφόνους στα σπίτια μας

Οι συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν στο Global Witness πώς τα lockdown και η πανδημία είχαν σαν αποτέλεσμα οι υπερασπιστές του κλίματος να γίνουν στόχοι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Πολλοί από τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος είναι ιθαγενείς κάτοικοι, που βλέπουν τη φύση να βιάζεται και να καταστρέφεται και φυσικά κινδυνεύει η επιβίωσή τους.

«Εμείς οι ιθαγενείς γνωρίζουμε ότι το περιβάλλον είναι η πηγή όλης της ζωής», σχολίασε στο AFP Κολομβίας η Σέλια Ουμένσα, επικεφαλής κοινότητας της φυλής Νάσα, η οποία αγωνίζεται κατά της αποψίλωσης, των μονοκαλλιεργειών και των παράνομων εξορύξεων στο ταραγμένο νοτιοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, στην περιοχή Κάουκα. Η Ουμένσα έχει επιζήσει τριών αποπειρών δολοφονίας της.

Ποταμός Κολοράντο, αντιμέτωπος με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή

Το Μεξικό είναι η δεύτερη χώρα στη λίστα με τις περισσότερες δολοφονίες, κάποιες από τις οποίες σχετίζονται με την ξηρασία στον ποταμό Κολοράντο, που παρέχει νερό σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους και στη χώρα του Μεξικό. Φέτος, μία από τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και δεκαετίες «χτύπησε» τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάνω από 70% των επιθέσεων ήταν σε ανθρώπους που υπερασπίζονται τα δάση, τους μεγαλύτερους πνεύμονες του πλανήτη μας, ενώ κάποιοι έχουν πεθάνει προστατεύοντας τα ποτάμια, τους ωκεανούς και τα παράκτια οικοσυστήματα.

Η οργάνωση Global Witness επισημαίνει ακόμα ότι η καταγραφή των περιστατικών δεν είναι πολύ ακριβής καθώς στις εν λόγω χώρες δεν γίνονται επισταμένα καταγγελίες λόγω φόβου, ενώ υπάρχει κρατική διαφθορά και περιορισμένα δικαιώματα για τους δημοσιογράφους. Η Αφρική είναι μια τέτοια περίπτωση, που σύμφωνα με την οργάνωση θα υπάρχουν πολλά περισσότερα περιστατικά που δεν καταγγέλλονται. Το Global Witness κατέγραψε 18 δολοφονίες στην Αφρική το 2020, ενώ το 2009 ήταν μόλις επτά.

Η έρευνα σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική καταστροφή αυξάνει και τη βία κατά των γυναικών, οι οποίες εκφοβίζονται, κακοποιούνται σεξουαλικά και υφίστανται απειλές με φόντο την υπεράσπιση των διακαιωμάτων των τοπικών κοινοτήτων.

Ο Άντριαν Σαλαζάρ, διευθυντής πολιτικών στην Grassroots Global Justice Alliance, σημειώνει ότι όσο προχωράμε μέσα στην κλιματική κρίση τόσο οι επιθέσεις κατά των ανθρώπων που υπερασπίζονται το περιβάλλον θα αυξάνονται. «Όσο η κλιματική κρίση και η καταστροφή του περιβάλλοντος αυξάνονται, τόσο οι εταιρείες που υποδαυλίζουν την κλιματική αλλαγή με τις δραστηριότητές τους, θα αναζητούν μεγαλύτερο κέρδος ακόμα και με κόστος την ανθρώπινη ζωή. Κάθε ζωή και κάθε ιστορία έχει σημασία…».

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments