Γροιλανδία: Σημαντική τήξη πάγου

Πηγή: Meteo

Στις 14 Αυγούστου 2021, παρατηρήθηκε βροχόπτωση στο υψηλότερο σημείο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας και οι θερμοκρασίες αέρα για αρκετές ώρες πάνω από τους 0°C για περίπου 9 ώρες. Αυτή ήταν η τρίτη φορά σε λιγότερο από μια δεκαετία, και το αργότερο που έχει καταγραφεί μέσα στο έτος, που ο Σταθμός κορυφής του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ κατέγραψε θερμοκρασίες ανώτερες του σημείου πήξης και υγρό χιόνι.

Δεν υπάρχει προηγούμενη αναφορά βροχής σε αυτή την τοποθεσία, η οποία φτάνει τα 3.216 μέτρα υψόμετρο. Επεισόδια τήξης ρεκόρ συνέβησαν το 1995, 2012 και 2019. Η αιτία του πρόσφατου γεγονότος τήξης το οποίο έλαβε χώρα από τις 14 έως τις 16 Αυγούστου 2021, ήταν παρόμοια με τα επεισόδια τα οποία συνέβησαν στα τέλη Ιουλίου, όταν ένα ισχυρό κέντρο χαμηλών πιέσεων πάνω από το νησί Baffin και υψηλές πιέσεις νοτιοανατολικά της Γροιλανδίας προκάλεσαν την γρήγορη εισβολή θερμών μαζών αέρα και υγρασίας από το νότο.

Οι παραπάνω χάρτες δείχνουν την ημερήσια έκταση της τήξης του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας για τις 14, 15 και 16 Αυγούστου 2021. Ο χάρτης κάτω αριστερά δείχνει τις αθροιστικές ημέρες τήξης για το 2021 έως τις 16 Αυγούστου. Το κάτω δεξιό γράφημα δείχνει την καθημερινή έκταση τήξης κατά τα μέσα του καλοκαιριού για όλα τα χρόνια, μέσα από το δορυφορικό αρχείο με μέγιστη έκταση τήξης μεγαλύτερη από 800.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι περιοχές του γραφήματος απεικονίζουν την ημερήσια περιοχή τήξης σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του διαστήματος 1981 έως 2010, το εύρος των τεταρτημορίων και το εύρος μεταξύ των διαταραχών. Όλα τα γεγονότα τήξης που παρατηρούνται από τις δορυφορικές καταγραφές του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ – NSIDC κυκλώνονται με κυανό χρώμα, η βροχή (κόκκινος κύκλος) και το λιώσιμο του πάγου του 2021 είναι το μοναδικό γεγονός αυτού του τύπου στα 43 χρόνια αρχείων.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments