Παγίδες θανάτου για εκατομμύρια πουλιά γυάλινα κτίρια, καλώδια και ανεμογεννήτριες

Πηγή: ΕΡΤ3

Όσο εντυπωσιακή μπορεί να είναι η πρόσοψη ενός γυάλινου κτιρίου άλλο τόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει για ένα σμήνος πουλιών. Κάθε χρόνο εκατοντάδες γυάλινα κτίρια σε όλο τον κόσμο μετατρέπονται σε παγίδες σοβαρού τραυματισμού ακόμη και θανάτου για τα πτηνά.

Τα πουλιά έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη όραση και βλέπουν χρώματα στο φάσμα του υπεριώδους, που δεν μπορεί να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι, γεγονός που τα βοηθά να εντοπίζουν την τροφή τους αλλά και να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους.  Ωστόσο, σε αντίθεση με τον άνθρωπο, διαθέτουν ελάχιστη στερεοσκοπική όραση κι έτσι δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα τρισδιάσταταΕάν μάλιστα το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται περιλαμβάνει δέντρα και θάμνους, οι θάνατοι αυξάνονται ακόμη περισσότερο καθώς τα πουλιά νομίζουν πως κινούνται μέσα στη βλάστηση

Η πρόσκρουση σε κτίρια είναι, κατά σειρά, η δεύτερη αιτία θανάτου για τα πουλιά. Κάθε χρόνο περίπου 600 εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αφού χτυπούν σε ψηλά γυάλινα  κτίρια, σύμφωνα με έρευνα του εργαστηρίου Ορνιθολογίας του Cornell. Οι θάνατοι αυξάνονται κατά την εαρινή και φθινοπωρινή μετανάστευση.

 

Μέσα από το βιβλίο του με θέμα, Θανάτωση πουλιών από πρόσκρουση σε γυάλινα κτήρια, τζάμια και διαφανείς κατασκευές. Μέθοδοι πρόληψης, ο  Δημήτρης Μπούσμπουρας  προτείνει την υιοθέτηση συγκεκριμένων  μέτρων που απευθύνονται τόσο στην πολιτεία όσο και στους πολίτες  για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον.

Σοβαρή αιτία θανάτου κυρίως για τα αρπακτικά πτηνά, παραμένει  η πρόσκρουση στα πτερύγια των ανεμογεννητριών. Η εγκατάσταση  αιολικών πάρκων πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια χωρoθέτησης και σε περιοχές που δεν γειτνιάζουν με βιοτόπους υπό εξαφάνιση.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και στην Ελλάδα αλλά δεν έχει ποσοτικοποιηθεί. Και μπορεί να μην έχουμε τόσο πολλά γυάλινα κτίρια, αλλά ο θάνατος από πρόσκρουση σε αυτοκίνητα, τρένα, κεραίες, ανεμογεννήτριες και το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας και τα οχήματα, αυτοκίνητα και τρένα. Όπως μάλιστα ανέφερε ο υπεύθυνος  δράσεων διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Νίκος Τσιόπελας, στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3, δεν έχει σημασία μόνο ο αριθμός των πουλιών που θανατώνονται αλλά και το είδος τους. Για παράδειγμα από ανεμογεννήτριες και καλώδια που είναι τοποθετημένα σε σημεία περιβαλλοντικά ευαίσθητα, βρίσκουν το θάνατο είδη που είναι σπάνια και είναι δύσκολο να αναπαραχθούν, όπως γύπες, αετοί, κύκνοι ή πελεκάνοι.

Ακούστε: Συνέντευξη του Δημήτρη Μπούσμπουρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την έκδοση του σχετικού βιβλίου

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments