Νορβηγία: Οι πάγοι έλιωσαν και αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα 6.000 ετών

Πηγή: ΑυτοδιοίκησηZoon

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πληθώρα αρχαίων αντικειμένων από ένα λιωμένο παγετώνα στη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένων βελών που χρησιμοποιούνταν για κυνήγι ταράνδων πριν από περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν. Σύμφωνα με το CNN, η ομάδα βρήκε τα 68 βέλη διασκορπισμένα σε έκταση 180 στρεμμάτων, στον παγετώνα Langfonne στα βουνά Jotunheimen, τα οποία χρονολογούνται σε ένα εύρος χρονικών περιόδων, από την εποχή των Παγετώνων (4100 π.Χ.) έως το Μεσαίωνα (1300 μ.Χ.). Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ορισμένα βέλη διατηρούν ακόμη και το νήμα και την πίσσα που χρησιμοποιήθηκαν για να τα στερεώσουν στο ξύλινο κοντάρι. Τα βέλη αποτελούν, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα παλαιότερα ευρήματα σε πάγο στη Βόρεια Ευρώπη.

Οι επιστήμονες γνωστοποίησαν την ανακάλυψή τους στις 25 Νοεμβρίου με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό The Holocene. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν κέρατα ταράνδων και ραβδιά που χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρουένα παπούτσι 3.300 ετών από την Εποχή του Χαλκού, καθώς και υφάσματα που όπως λένε οι αρχαιολόγοι μάλλον χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία κρέατος.

Η οροσειρά Jotunheimen αναπτύσσεται 320 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Όσλο. Ο παγετώνας Langfonne, όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα, έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί το λιώσιμο των πάγων.

Ο Lars Pilø, αρχαιολόγος και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, κάνοντας λόγο για ένα «παγωμένο αρχείο» σημειώνει, σε δήλωσή του, πως το λιώσιμο των πάγων «όσο θλιβερό και αν είναι» μας προσφέρει μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για νέα γνώση. Τα παλαιότερα βέλη, που χρονολογούνται από το 4000 π.Χ., βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Ωστόσο, τα βέλη της Ύστερης Νεολιθικής Περιόδου (2400-1750 π.Χ.), διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με εκείνα που είναι 2.000 χρόνια νεότερα. Με τη χρήση υπεδάφιων ραντάρ (GPR), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κακή κατάσταση μπορεί να οφείλεται στην κίνηση του πάγου, η οποία, ωστόσο, βοήθησε ώστε τα αντικείμενα να έρθουν στην επιφάνεια.

Δερμάτινη μπότα 3.300 ετών

«Τα κομμάτια του πάγου δεν αποτελούν συνηθισμένους αρχαιολογικούς χώρους», αναφέρει ο Pilø, σημειώνοντας πως «η Αρχαιολογία των Παγετώνων (Glacial Archaeology) έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις γνώσεις μας για την ανθρώπινη δραστηριότητα στα ψηλά βουνά και πέρα από αυτά». Ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα παγετώνων εντοπίστηκε το 1991 στα ορεινά σύνορα της Αυστρίας και της Ιταλίας. Πρόκειται για την παλαιότερη μέχρι σήμερα ανθρώπινη μούμια της Ευρώπης που εντοπίστηκε από πεζοπόρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.