Λουξεμβούργο: Δωρεάν όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες

Πηγή: Doc TV

Το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για όλους. Έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενώ διατηρεί και το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο. Διαθέτει τα περισσότερα αυτοκίνητα ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ μόνο ένας στους πέντε κατοίκους χρησιμοποιεί δημόσιες συγκοινωνίες.

Επίσης περίπου 200.000 άνθρωποι που ζουν στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο εργάζονται εκεί και οι περισσότεροι πηγαίνουν με το αυτοκίνητο, πράγμα που τις ώρες αιχμής προκαλεί μεγάλη συμφόρηση στους δρόμους. Εκτιμάται ότι ένας κάτοικος του Λουξεμβούργου περνά κατά μέσο όρο 30 ώρες τον χρόνο κολλημένος στην κίνηση.

Οπότε με πληθυσμό 602.000 ανθρώπους, το Λουξεμβούργο μπορεί να είναι μία από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, όμως υποφέρει από μεγάλο μποτιλιάρισμα στους δρόμους. Για να αλλάξει την κατάσταση και να προωθήσει έναν πιο οικολογικό τρόπο μετακίνησης, αποφάσισε όλα τα ΜΜΜ να είναι δωρεάν. Πλέον οι επιβάτες σε τρένα, λεωφορεία και τραμ του Λουξεμβούργου, δεν χρειάζεται να αγοράζουν εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους. Το μέτρο ισχύει όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και πολίτες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πωλήσεις των εισιτηρίων κάλυπταν έως τώρα το 8% του κόστους του συστήματος μεταφορών, που φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το κενό αυτό θα καλύψει το υπουργείο Οικονομικών. Πάντως, θα διατηρηθεί η δυνατότητα επιλογής πρώτης θέσης στα τρένα για την οποία θα απαιτείται η αγορά εισιτηρίου.

Το μέτρο περιλαμβάνει μια πλήρη αναμόρφωση του συγκοινωνιακού συστήματος που θα έρθει σταδιακά. Για παράδειγμα η διασύνδεση με τα τρένα που έρχονται από την γειτονική Γαλλία επιδοτείται με 600 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη κατασκευάζονται 300 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων προκειμένου να διευκολύνουν την οικολογική μετακίνηση. Το μέτρο είχε ανακοινωθεί από το 2019 αλλά πλέον μπήκε σε ισχύ.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments