Κυκλική οικονομία: Βιώσιμα πλαστικά και υφάσματα

Πηγή: Euronews 1 | 2

Οι πλαστικές συσκευασίες είναι μια τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά τα απόβλητα που δημιουργούνται, έχουν προκαλέσει ισχυρή δημόσια αντίδραση, εξαιτίας των περιβαλλοντικών συνεπειών τους. Αυτή την εβδομάδα αναζητούμε τι πρέπει να κάνουμε, ώστε να γίνουν τα πλαστικά πιο βιώσιμα. Είμαστε στην Αυστρία για να δούμε πώς μια οικογενειακή επιχείρηση μετατρέπει το πρόβλημα σε επιχειρηματική ευκαιρία…

Η κυκλική οικονομία είναι… της μόδας

Στην επίδειξη μόδας της Valérie Berckmans, οι δημιουργίες φαίνεται να είναι ακόμη ένα δείγμα της λαμπερής βιομηχανίας μόδας. Αλλά η συνειδητοποιημένη Βελγίδα σχεδιάστρια που διαπίστωσε ότι ο τομέας της μόδας μολύνει περισσότερο από την αεροπορία και τη ναυτιλία μαζί και χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη ανακυκλωμένα υλικά.

Υπολείμματα από υφάσματα βιολογικά ή δίκαιου εμπορίου μετατρέπονται σε παιδικά ενδύματα, εσώρουχα και μαξιλάρια υγιεινής. Για πρώτη φορά η Κομισιόν στοχεύει στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στο νέο σχέδιο δράσης της για την κυκλική οικονομία, και η σχεδιάστρια ζητά οικονομική υποστήριξη.

Συνέντευξη με μια ειδικό

Η Σίλβια Χόφινγκερ είναι Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Χημικής Βιομηχανίας, έναν από τους φορείς που έχουν υπογράψει την Κυκλική Συμμαχία για τα Πλαστικά. Η πρωτοβουλία στοχεύει να φτάσει την ανακύκλωση πλαστικών εντός Ε.Ε.. Μιλήσαμε μαζί της για να μάθουμε πώς θα το πετύχει.

Τι είναι ακριβώς η Κυκλική Συμμαχία για τα Πλαστικά;

Είναι μια ένωση πάνω από 170 φορέων της Ευρωπαϊκής Χημικής Βιομηχανίας, που έχουν ένα κοινό όραμα: να αυξήσουν την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία στην Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει αυτό το όραμα. Τώρα όλοι οι φορείς έχουν θέσει ως στόχο ανακύκλωσης στους 10 εκατομμύρια τόνους πλαστικού μέχρι το 2025 και την επαναχρησιμοποίησή του στην αγορά.

Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πλαστικού στο περιβάλλον, τα ποτάμια και τις θάλασσές μας. Μήπως πρέπει να χρησιμοποιούμε συνολικά λιγότερο πλαστικό αντί να ανακυκλώνουμε περισσότερο;

Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις σ’ αυτό το ζήτημα. Σίγουρα, το πλαστικό δεν έχει καμιά θέση στο περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, το πλαστικό έχει τέτοιες ιδιότητες που έχει γίνει το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο υλικό. Χρειαζόμαστε το πλαστικό στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες, για την κλιματική προστασία, στην ιατρική, αλλά και σε καθημερινά προϊόντα, όπως τα κινητά τηλέφωνα. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια έξυπνη λύση, ώστε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα από τη μια πλευρά και να αποφύγουμε να πεταχθεί στο περιβάλλον. Μέσω της κυκλικής οικονομίας, πετυχαίνουμε ακριβώς αυτό: δημιουργούμε μια κατάσταση win-win για τους πολίτες και το περιβάλλον.

Βλέπετε στο μέλλον να έχουμε λιγότερες επιφυλάξεις για το πλαστικό ως υλικό;

Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και θα στήσουμε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας. Θα πείσουμε τον κόσμο ότι το πλαστικό είναι ένα πολύτιμο υλικό. Εξαιρετικά πολύτιμο για να το πετάξουμε. Θέλω να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην περίπτωση της συσκευασίας τροφίμων, το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων είναι 30 φορές μεγαλύτερο από ότι η συσκευασία. Εάν γλιτώσουμε από την συσκευασία, δεν θα κάνουμε κανένα καλό στο περιβάλλον και το κλίμα αν πετάμε άδικα περισσότερο φαγητό. Με άλλα λόγια, πρέπει να επιστρέψουμε σε μια συζήτηση που βασίζεται σε γεγονότα. Τότε ο κόσμος θα κατανοήσει τα πλεονεκτήματα των πλαστικών. Ένα είναι μόνο σίγουρο: πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήγουν σε καμιά περίπτωση στο περιβάλλον.

Δείτε επίσης: «Κυκλική οικονομία»: Πως από σκουπίδια βγάζουμε «χρυσάφι»

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments