Καταμέτρηση ελεφάντων από διαστημικό δορυφόρο

Πηγή: Lifo

Με μια πρώτη ματιά, αυτές οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν γκρι μάζες ανάμεσα σε πράσινες κηλίδες. Στην πραγματικότητα, είναι ελέφαντες που περιπλανιούνται ανάμεσα σε δέντρα. Επιστήμονες έδειξαν με έρευνά τους πώς μπορεί να γίνει η καταμέτρηση αφρικανικών ελεφάντων από το διάστημα. Οι φωτογραφίες προέρχονται από έναν δορυφόρο παρατήρησης της Γης, που είναι σε τροχιά σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Η καταμέτρηση γίνεται με τη χρήση ενός αλγορίθμου που είναι «εκπαιδευμένος» να αναγνωρίζει τους ελέφαντες σε διάφορα τοπία.

«Απλά παρουσιάζουμε παραδείγματα στον αλγόριθμο και του λέμε “αυτό είναι ελέφαντας, αυτό δεν είναι”», δήλωσε η δρ. Όλγκα Ισούποβα, του πανεπιστημίου του Μπαθ. «Κάνοντάς το αυτό μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το μηχάνημα να αναγνωρίζει μικρές λεπτομέρειες που δεν θα μπορούσαμε να πιάσουμε με γυμνό μάτι», συμπλήρωσε. Με αυτό το «εργαλείο» μπορεί να γίνει έρευνα σε έκταση έως 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε μία ανέφελη ημέρα, σε περιβάλλον που ζουν ελέφαντες.

Αρχικά οι επιστήμονες εξέτασαν το Addo Elephant National Park στη Νότια Αφρική. «Έχει υψηλή πυκνότητα ελεφάντων και έχει περιοχές με συστάδες δέντρων και ανοιχτές σαβάνες. Είναι ένα υπέροχο μέρος για να δοκιμάσουμε την προσέγγισή μας», δήλωσε η δρ. Ίσλα Ντούπορτζ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με την ίδια, ήδη περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ενδιαφερθεί για τη χρήση αυτής της μεθόδου, αντικαθιστώντας τις έρευνες με τη χρήση αεροσκαφών. Οι οικολόγοι θα πρέπει να πληρώνουν για την πρόσβαση σε εμπορικούς δορυφόρους και τις εικόνες τους. Αλλά αυτή η προσέγγιση μπορεί να βελτιώσει ευρέως την παρακολούθηση των απειλούμενων πληθυσμών ελεφάντων σε οικότοπους που απλώνονται πέρα από τα σύνορα χωρών. Περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να είναι δύσκολη η εξασφάλιση άδειας για εναέριες έρευνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας. Επιπλέον, επειδή οι εικόνες είναι από το διάστημα, δεν χρειάζεται να βρίσκεται κανείς επί τόπου, κάτι ιδιαίτερα βοηθητικό την εποχή της πανδημίας, επεσήμανε η δρ. Ντούπορτζ. «Στη ζωολογία, η τεχνολογία μπορεί να κινηθεί αρκετά αργά. Οπότε είναι πραγματικά καλό το να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τεχνικές προηγούμενες τεχνολογίας για την προστασία των ζώων», κατέληξε.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments