Η Χαονία τραγουδά για τα βουνά

Το πολυφωνικό σύνολο Χαονία έσμιξε τη φωνή του με Των Βουνών η Μελωδία, στην μεγάλη διαδικτυακή συναυλία της Κυριακής 26 Απριλίου 2020. Η Χαονία, που τραγούδησε πριν δύο χρόνια στην Μάνη ενάντια στην επέλαση των ανεμογεννητριών και από τότε, κάθε χρόνο στην Ήπειρο, ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, δεν θα μπορούσε να λείπει από το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας των Αγράφων. Kαι θα είναι πάντα εκεί, σε αγώνες για τον τόπο, το περιβάλλον και την κοινωνία μας, όπως στα εικοσιτέσσερα χρόνια του ταξιδιού της Χαονίας μέχρι τώρα.

Ακούγονται αποσπάσματα από τα πολυφωνικά τραγούδια Κλαιν’ οι πέτρες, τα λιθάρια (Άνω Δερόπολη), Καλότυχα ‘ναι τα βουνά (Κτίσματα) και Xαρείτε νιοι τις έμμορφες (Δολό), τραγούδια που απηχούν τον τόπο τους με απαράμιλλο τρόπο. To πολυφωνικό είναι βαθιά ριζιμιό τραγούδι, άρρηκτα συνυφασμένο με τον τόπο του κι εκφράζει προνομιακά την αγωνία και τον αγώνα για τον τόπο, για τα βουνά και τους κάμπους.

Οι στίχοι που ακούγονται κατά σειρά:

Kλαιν’ οι πέτρες τα λιθάρια,
κλαίνε τον καημό,
έκλαιγα κι εγώ η καημένη
τον ξεχωρισμό.
Κλαιν’ οι πέτρες, τα λιθάρια

Καλότυχα ‘ναι τα βουνά,
καλότυχοι είν’ οι κάμποι
που θάνατο δεν καρτερούν
και Χάρο δεν παντέχουν.
Καλότυχα ‘ναι τα βουνά

Τoύτο τον τόπο που ‘βραμε
άλλοι τον είχαν πρώτα,
σε μας τον παραδώσανε
κι άλλοι τον καρτεράνε.
Xαρείτε νιοι τις έμμορφες

Tο βίντεο απαρτίζεται από κινηματογράφηση του Πολυφωνικού Καραβανιού στο Φαράγγι του Βίκου, από κινηματογράφηση της πρώτης συναυλίας για τα Βουνά στην πλατεία Κοραή (Δεκέμβριος 2019), από τηλεδιάσκεψη μέλων της Χαονίας (με τεχνικά προβλήματα λόγω δικτύων), από γύρισμα αγνάντια από το βουνό Κασιδιάρης (25 Απρίλη 2020), καθώς και από φωτογραφίες του Αλέξανδρου Λ. (Άπειρος) τις ημέρες της καραντίνας αντίκρυ από την Μουργκάνα, τη Νεμέρτσικα, τη Βελούνα και την Μίχλα στα στενά του Καλαμά – περιοχή προστατευόμενη που με το προς ψήφιση νομοσχέδιο δυναμιτίζεται το μέλλον της. Ο ίδιος κινηματογράφησε, μίξαρε, μόνταρε και επιμελήθηκε σκηνοθετικά, εργαζόμενος σε προνομιακές συνθήκες καραντίνας στο χωριό του.

Τραγουδούν το πολυφωνικό σύνολο Χαονία, καθώς και μέλη των Εργαστηρίων Πολυφωνίας και συνταξιδιώτες του Πολυφωνικού Καραβανιού. Στην. τηλεδιάσκεψη τραγούδησαν μαζί μέλη της Χαονίας από την Αθήνα, την Ήπειρο μέχρι το Παρίσι.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments