Ελλάδα: «Πράσινη ανάπτυξη» σε μαύρο περιβάλλον

Σκίτσο: Γιάννης Δερμεντζόγλου

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τελικά, οι διαδικασίες fast track δεν αφορούν μόνο την περιβαλλοντική αδειοδότηση τερατωδών έργων με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για το περιβάλλον, αλλά και την ίδια την κατάθεσή του στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος με διαδικασίες εξπρές και με την προσθήκη σωρείας νέων άρθρων την τελευταία στιγμή.

Παρ’ όλες τις αντιρρήσεις σχεδόν του συνόλου των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημονικών φορέων και περισσότερων από 100 περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων από ολόκληρη τη χώρα, που ζήτησαν την παράταση της διαβούλευσης, ακόμη και την απόσυρσή του, το νομοσχέδιο με τον -αν όχι κατ’ επίφαση- παραπλανητικό τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη την περασμένη Παρασκευή σε συνθήκες πλήρους υπολειτουργίας του Κοινοβουλίου εν μέσω πανδημίας.

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο είναι το πρώτο που σπάει την καραντίνα της Βουλής, χωρίς καμία αιτιολογία για μια τέτοια αναγκαιότητα, γεγονός που καταδεικνύει την αγωνία της κυβέρνησης να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι ενδεικτικό ότι η επεξεργασία του νομοσχεδίου από τη διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα μέσα σε συνολικά τρεις συνεδριάσεις, στις δύο τελευταίες εκ των οποίων θα γίνει η ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και θα πραγματοποιηθούν η συζήτηση κατ’ άρθρο και η β’ ανάγνωση, σε μία συνεδρίαση. Με μειωμένη, έως ελάχιστη, δυνατότητα ουσιαστικής διαβούλευσης επί των ενδεχόμενων βελτιώσεων, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συζήτηση επί της αρχής και την Τρίτη η ψήφιση επί του συνόλου των άρθρων και των τροποποιήσεων του νομοσχεδίου με την παρουσία μόλις 25 βουλευτών! (…)

«Πρόκειται για μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους το WWF Ελλάς και η Greenpeace. (…) Σε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια συλλογής υπογραφών περισσότερων από 100 περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων από ολόκληρη τη χώρα που ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Κατεπείγουσα δημόσια εκστρατεία συλλογής υπογραφών ξεκίνησαν χθες και το WWF Ελλάς και η Greenpeace.

Σε διαδήλωση την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου καλεί η Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή την Τρίτη (5/5), ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, προτείνει το συντονιστικό των φορέων και συλλογικοτήτων για την προστασία των ρεμάτων ΡεΜαττική.

Τα δέκα «εγκλήματα» του νέου νομοσχεδίου

  • Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000, προωθώντας μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων πλην του πυρήνα τους, απαλλαγμένες της αδειοδότησης και χωρίς έγκριση σε περιοχές προστασίας της φύσης, με πιθανή φωτογραφική ρύθμιση υπέρ των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός.
  • Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες «αξιολογητές» και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ κατά περίσταση καταργείται η υποχρεωτική γνωμοδότησή τους στην αδειοδότηση έργων.
  • Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) από τους οποίους αφαιρούνται σημαντικές αρμοδιότητες, όπως η γνωμοδότηση στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης.
  • Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
  • Νομιμοποιεί αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και, κατά περίπτωση, εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
  • Επιτρέπει το κυνήγι και την αλιεία στα καταφύγια άγριας ζωής.
  • Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δεν λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά. Επιπλέον, ακυρώνει τον σχεδιασμό και στη χωροταξία και στη διαχείριση απορριμμάτων, μετατρέποντας όλες τις περιαστικές περιοχές σε απέραντες χωματερές, για παράδειγμα δίπλα στη «σκουπιδούπολη» της Φυλής και τον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων που ξανανοίγει.
  • Αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους.
  • Παραχωρείται ως δώρο στους επίδοξους επενδυτές το εθνικό δίκτυο διανομής ενέργειας που είναι κερδοφόρο και παραχωρεί εγκεκριμένες κολοσσιαίες χρηματοδοτήσεις για μείζονα εθνικά έργα, όπως η διασύνδεση με την Κρήτη και τα νησιά.
  • Αλλάζει τον χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, με την κατάργηση του περιορισμού των 100 κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύματα, μετατρέποντας το ιστορικό κέντρο σε απέραντο ξενοδοχείο.

Διαβάστε επίσης:

2 thoughts on “Ελλάδα: «Πράσινη ανάπτυξη» σε μαύρο περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.