Η ηλικία των δέντρων: οι ετήσιοι δακτύλιοι και ο εμπειρικός προσδιορισμός

Πηγές: 1, 2, 3

Τα δασικά δέντρα ζουν πολύ μεγάλο διάστημα σε σχέση με άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Αυτό γίνεται γιατί τα φυτά διαθέτουν την ικανότητα ανανέωσης των ιστών τους σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι τα ζώα.

Προσδιορισμός ηλικίας βάσει των αυξητικών δακτυλίων του

Σε μια τομή του κορμού, ο αριθμός των ομόκεντρων αυξητικών δακτυλίων μάς δείχνει την ηλικία του δέντρου. Κάθε δακτύλιος αντιστοιχεί στη αύξηση του δέντρου σε διάστημα ενός έτους (ετήσιος δακτύλιος). Το ξύλο που παράγεται στις δύο εποχές δραστηριότητας του καμβίου, δηλαδή άνοιξη (πρώιμο) και καλοκαίρι (όψιμο), δεν έχει ακριβώς την ίδια δομή. Η διαφορετικότητα αυτή μας διευκολύνει να ξεχωρίζουμε τους δακτυλίους μεταξύ τους.

Το πάχος των δακτυλίων ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν τη χρονιά που σχηματίστηκαν. Έτσι, στη διάρκεια μιας χρονιάς που οι καιρικές συνθήκες (υγρασία, θερμοκρασία κ.ά.) ήταν ευνοϊκές για την ανάπτυξη του δέντρου, σχηματίστηκε ένας καλά ανεπτυγμένος δακτύλιος. Αντίθετα, σε χρονιά που επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ξηρασία, χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες κ.ά.), σχηματίστηκε ένας λεπτός δακτύλιος. Οι αυξητικοί δακτύλιοι δεν είναι πάντα ομόκεντροι εξαιτίας της επίδρασης διαφόρων εξωτερικών παραγόντων (ρύπανση, φωτιά, τραυματισμός κ.ά.).

Κατά προσέγγιση προσδιορισμός ηλικίας

Γενικά, όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ένα δέντρο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η περιφέρεια του κορμού του. Βέβαια, η περιφέρεια του κορμού ενός δέντρου εξαρτάται, εκτός από την ηλικία του, και από το είδος του δέντρου, καθώς και από τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του (θερμοκρασία, υγρασία, ηλιοφάνεια κ.α.). Όμως, κατά μέσο όρο, έχει παρατηρηθεί πως αν μετρήσουμε την περιφέρεια ενός δέντρου σε ύψος περίπου 1.5 μέτρου από το έδαφος, τη μετατρέψουμε σε εκατοστά και τη διαιρέσουμε με 2.5, τότε το αποτέλεσμα δίνει κατά προσέγγιση την ηλικία του δέντρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.