Ε.Ε: Ο πληθυσμός των πουλιών μειώνεται εδώ και δεκαετίες

Πηγή: Dasarxeio

Οι πληθυσμοί των πτηνών μειώνονται εδώ και αρκετές δεκαετίες στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου).

Σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ η μείωση φαίνεται να επιβραδύνεται τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, μεταξύ του 2000 και του 2018, ο πληθυσμός όλων των κοινών ειδών πτηνών της ΕΕ μειώθηκε κατά περισσότερο από 4% και τα κοινά πτηνά καλλιεργήσιμων εκτάσεων κατά σχεδόν 17%. Αντιθέτως, παρατηρήθηκε αύξηση άνω του 7% για τα κοινά δασικά πτηνά. Σύμφωνα  με τη Εurostat, η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι οι μεγάλες απώλειες σε πληθυσμούς κοινών ειδών πτηνών καλλιεργήσιμης γης μπορούν να αποδοθούν σε αλλαγές στη χρήση γης και στις γεωργικές πρακτικές, όπως η εξαφάνιση μικρών μη παραγωγικών στοιχείων του τοπίου –φράκτες και ανεμοφράκτες- και η χρήση φυτοφαρμάκων.

Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να αντιστραφούν από τη στρατηγική Farm to Fork που εγκρίθηκε πρόσφατα, και την οποία πρότεινε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, επιδιώκοντας να μειώσει κατά 50% τη συνολική χρήση και τον κίνδυνο από χημικά φυτοφάρμακα έως το 2030, και τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030 με στόχο να επαναφέρει τουλάχιστον το 10% της γεωργικής έκτασης με χαρακτηριστικά τοπίου υψηλής ποικιλομορφίας και διεύρυνση της έκτασης με βιολογική γεωργία, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει το 25% της συνολικής καλλιεργήσιμης γης έως το 2030.

Η Eurostat καταγράφει ότι τα πουλιά θεωρούνται καλοί δείκτες της ποικιλομορφίας και της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων, καθώς οι πληθυσμοί τους αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στους πληθυσμούς των ειδών που τρέφονται, όπως τα έντομα. Τα πουλιά μπορούν να μετακινηθούν αλλού όταν το περιβάλλον τους γίνει ακατάλληλο.

Γι’ αυτό η παρουσία, η αφθονία και η ποικιλία των ειδών πουλιών «αφηγούνται μια ιστορία για την κατάσταση του περιβάλλοντος και την ανάπτυξή του με την πάροδο του χρόνου». Τα πουλιά είναι εύκολο να παρατηρηθούν (σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες ομάδες ζώων) και είναι ελκυστικά για το κοινό για παρακολούθηση, επομένως πολλά δεδομένα από την παρατήρηση πουλιών είναι σήμερα  εύκολα διαθέσιμα, σημειώνει η Eurostat.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments