Χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά όλες οι άβυσσοι της Γης

Οι κόκκινοι κύκλοι δείχνουν τα βαθύτερα των 5 ωκεανών, ενώ οι κόκκινες γραμμές τις διαδρομές των ερευνητικών πλοίων μεταξύ των σημείων κατάδυσης.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Έχουμε καταφέρει να εξερευνήσουμε σχεδόν κάθε σπιθαμή της επιφάνειας της Γης και ακόμη και εκεί που δεν έχει πατήσει ανθρώπινο πόδι, τα τεχνικά μέσα που διαθέτουμε μας δίνουν εικόνα από τι υπάρχει και τι συμβαίνει σε αυτές τις περιοχές. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ωκεανούς. Έχουμε εξερευνήσει ένα μικρό ποσοστό των ωκεανών και σύμφωνα με τους ειδικούς γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για τον Άρη από ό,τι για τους ωκεανούς του πλανήτη μας.

Τα τελευταία χρόνια νέας γενιάς βαθυσκάφη, ρομποτικά και επανδρωμένα, έχουν αρχίσει να φτάσουν σε διάφορα σημεία των ωκεανών που ήταν μέχρι σήμερα απλησίαστα για τον άνθρωπο. Σε αυτές τις εξερευνητικές αποστολές ανακαλύπτονται άγνωστα θαλάσσια είδη αλλά και ολόκληρα οικοσυστήματα που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν σε βάθη πολλών χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκεί που επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι και οι συνθήκες είναι ακραίες και πλήρως αφιλόξενες για τον άνθρωπο.

Το ερευνητικό πρόγραμμα Five Deeps Expedition ανακοίνωσε ότι επετεύχθη η χαρτογράφηση των μεγάλων αβύσσων της Γης. Πρόκειται για τις μεγαλύτερης ακρίβειας μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στα βαθύτερα σημεία των ωκεανών του πλανήτη.

Το γιγάντιο χέλι και η μεγάλη κόκκινη γαρίδα της φωτογραφίας ζουν σε βάθη 7,2 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το βαθύτερο σημείο του πλανήτη βρίσκεται στην Τάφρο των Μαριανών στον δυτικό Ειρηνικό και έχει απόσταση 10.924 μέτρα από την επιφάνεια. Η Τάφρος των Μαριανών έχει αποτελέσει στόχο εξερεύνησης τα τελευταία χρόνια και ανάμεσα σε εκείνους που την επισκέφτηκαν είναι ο διάσημος σκηνοθέτης Τζέημς Κάμερον, που ασχολείται πολλά χρόνια με τις εξερευνήσεις στα βάθη των ωκεανών.

Το τίτλο του βαθύτερου σημείου στον Ινδικό Ωκεανό διεκδικούσαν εδώ και αρκετά χρόνια δύο περιοχές, ένα σημείο της Τάφρου της Ιάβας έξω από τις ακτές της Ινδονησίας και ένα σημείο σε μια ζώνη θραύσης στην νοτιοδυτική Αυστραλία. Σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις είναι νικήτρια σε αυτή την αναμέτρηση η Τάφρος της Ιάβα αλλά το βαθύτερο σημείο της δεν είναι αυτό που προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει αλλά ένα σημείο 387 χλμ. μακριά από αυτό.

Το βάθος στο συγκεκριμένη σημείο της Τάφρου είναι 7.187 μέτρα. Στον Νότιο Ωκεανό εντοπίστηκε ένα σημείο στην Τάφρο South Sandwich με βάθος 7.432 μέτρα. Στην ίδια τάφρο υπάρχει ένα σημείο βάθους 8,625 μέτρων αλλά το σημείο αυτό θεωρείται μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού, στον οποίο το βαθύτερο σημείο είναι το Brownson Deep στην Τάφρο του Πουέρτο Ρίκο με βάθος 8.378 μέτρα.

Τα ευρήματα της νέα έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Geoscience Data Journal και όπως είναι ευνόητο θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την γεωλογική δομή και εξέλιξη του πλανήτη, ενώ φυσικά προσφέρουν νέους στόχους εξερεύνησης.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments