Βασικές οδηγίες για τη συλλογή βοτάνων

Θυμάρι από τη γη του Πελίτι
Κείμενο: Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Πηγή: Πελίτι

Είμαστε αρχές Μαΐου και η άνοιξη έχει προχωρήσει για τα καλά. Ακόμη και εμείς που είμαστε στη Β. Ελλάδα τα βότανα έχουν ανθήσει. Η φωτογραφία είναι από τη γη του Πελίτι. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς συλλέκτες βοτάνων σε όλη την Ελλάδα. Μαζεύω βότανα από πολύ μικρός, ένα διάστημα είχα εργαστεί ως βοτανοσυλλέκτης κοντά σε έναν φίλο. Η ομάδα που είχε, μάζεψε έναν τόνο χαμομήλι μέσα σε μια μέρα!

Το διάστημα που ζούσα στο Δασωτό έκανα κατασκευές και μπομπονιέρες με αρωματικά φυτά και βότανα που μάζευα από την περιοχή.  Έχω κάνει πολύ ωραία ταξίδια για συλλογή βοτάνων. Μέσα από αυτά τα ταξίδια γνώρισα τα βουνά και τα νησιά της χώρας μας μέσα από μια τελείως διαφορετική οπτική. Επίσης άκουσα ιστορίες και θρύλους για φυτά και ανθρώπους. Οι παλιοί πριν ξεκινήσουν να πάνε για να μαζέψουν βότανα, κάνανε νηστεία τρεις μέρες και όλα ξεκινούσαν και τέλειωναν με μια προσευχή.

Λοιπόν ας ετοιμαστούμε για να μαζέψουμε βότανα…

 1. Ξεκινάμε με μια σιωπή – προσευχή – προς το πνεύμα των φυτών.
 2. Μαζεύουμε τα βότανα πάντα με μαχαίρι για να προξενήσουμε όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά στο φυτό.
 3. Μαζεύουμε αφήνοντας τα φυτά στη θέση τους και αφήνοντας πάντα ένα μέρος για να ρίξει τον σπόρο του.
 4. Τα βότανα τα βάζουμε μέσα σε ένα καλάθι, σε ένα τσουβάλι, σε κάτι που να μπορούν τα φυτά να αερίζονται ώσπου να τα πάμε στο μέρος που θα τα απλώσουμε για να στεγνώσουν.
 5. Αν θα μείνουν αρκετή ώρα ώσπου να φτάσουμε στη βάση μας, τα βάζουμε σε ένα σκιερό μέρος.
 6. Μαζεύουμε βότανα από περιοχές που είναι καθαρές, αποφεύγουμε τις άκρες των δρόμων, χωματερές, γεωργικές περιοχές που είναι επιβαρυμένες με χημικά δηλητήρια.
 7. Μαζεύουμε τα βότανα με ηλιοφάνεια και αφού έχει φύγει η πρωινή δροσιά.
 8. Όταν μαζεύουμε το άνθος, θα πρέπει να έχει ανθήσει το 80% των λουλουδιών.
 9. Σχόλιο αναγνώστη. «Ξεχάσατε το ποιο βασικό από όλα: τις ρυθμιστικές διατάξεις που βγάζει κάθε χρόνο το κάθε δασαρχείο, που αναφέρει σε ποια είδη και σε ποιες ποσότητες επιτρέπεται η συλλογή τους…».

Στεγνώνοντας τα βότανα:

 1. Τα βότανα τα στεγνώνουμε στον ίσκιο.
 2. Μπορούμε να τα κάνουμε μικρά ματσάκια ή να τα απλώσουμε πάνω σε τελάρα με σήτα. Τα τελάρα θα πρέπει να έχουν ποδαράκια για να μπορούν να αερίζονται.
 3. Τα βότανα χρειάζονται 3-4 ημέρες για να στεγνώσουν. Το θυμάρι, η ρίγανη και το δεντρολίβανο, μπορεί να χρειαστούν 6-8 ημέρες.

Συντήρηση βοτάνων:

 • Από την ώρα που θα στεγνώσουν τα βότανά μας, τα τρίβουμε και τα βάζουμε μέσα σε αεροστεγή συσκευασίες.
 • Ο χώρος που φυλάμε τα βότανα θα πρέπει να είναι σκοτεινός και δροσερός.
 • Μπορούμε να συντηρήσουμε τα βότανα για ένα εξάμηνο.

Ένας καλός τρόπος για να έχετε φρέσκα βότανα εύκολα και γρήγορα είναι να τα καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι σας.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments