Το Δάσος: Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση

Τίτλος: Το Δάσος: Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση
Εκδόσεις: WWF Ελλάς
Έτος: 2012

Το WWF Ελλάς, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τού καλοκαιριού τού 2007, έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών», ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα που στόχο είχε να αντιμετωπίσει τις ουσιαστικές αιτίες της υποβάθμισης των δασών, να προτείνει λύσεις για την αποτελεσματική προστασία τους και να συμβάλει – στο μέτρο του δυνατού – στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μετά τις πυρκαγιές.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος ήταν ποικίλες: πολιτική διαβούλευση, επιτόπια παρακολούθηση των καμένων περιοχών, έρευνα, ευαισθητοποίηση-εκπαίδευση και ενδυνάμωση της δράσης των πολιτών. Ένας από τους βασικούς άξονες δράσης τού προγράμματος ήταν και η προώθηση της επιστήμης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Η σημερινή βιβλιογραφία για τα δάση – στην ελληνική γλώσσα – είναι διάσπαρτη σε διάφορες ειδικότητες της δασικής επιστήμης. Πέρα από τις διάφορες ερευνητικές εργασίες, τα περισσότερα βιβλία αποτελούν έργο περασμένων δεκαετιών ή μεταφρασμένα ξένα διδακτικά συγγράμματα. Ταυτόχρονα, η δασική επιστήμη διεθνώς, τόσο σε θεωρία όσο και σε εφαρμογή, εξελίσσεται, διευρύνεται και αλληλεπιδρά με άλλους κλάδους και αντικείμενα. Λείπει, δηλαδή, από την Ελλάδα ένα επίκαιρο σύγγραμμα που να περιέχει συγκεντρωμένη και σύγχρονη άποψη για τα δασικά οικοσυστήματα και τα θέματα ή τις προκλήσεις που σχετίζονται άμεσα με αυτά.

Το WWF Ελλάς φιλοδοξεί να συνεισφέρει στα παραπάνω προβλήματα με την έκδοση του παρόντος επιστημονικού συλλογικού τόμου για τα δασικά οικοσυστήματα, με τίτλο «Το δάσος: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Στόχος της έκδοσης του τόμου δεν είναι η αναφορά συσσωρευμένων γνώσεων για τα διάφορα αντικείμενα της δασικής επιστήμης. Επιθυμούμε με το βιβλίο αυτό να παραγάγουμε προβληματισμό, σύνθεση και άποψη· να εισαχθεί ο αναγνώστης στις βασικές έννοιες του δασικού οικοσυστήματος. Για το λόγο αυτόν, επιδιώξαμε να είναι θεματικά ευρύ, σύγχρονο και με επιστημονικότητα. αλλά, παράλληλα, να προσφέρει βασικές γνώσεις πληροφόρησης και δράσης για το δάσος στο ευρύ κοινό και σε νέους ερευνητές.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συγγραφείς για την εθελοντική συμμετοχή τους στον τόμο, ο οποίος δεν θα ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί χωρίς τη βοήθειά τους. Καλή ανάγνωση!!

Γεώργιος Βλάχος
Πρόεδρος Δ.Σ. WWF Ελλάς

to-dasos-mia-olokliromeni-proseggisi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.