Αφιέρωμα: 9+1 ταινίες για τη Φύση ως ανθρώπινο καταφύγιο

Εικόνα: David Iwane

«Και μόνο όταν χαθούμε για τα καλά ή όταν μας γυρίσουν από την άλλη – γιατί φτάνει να γυρίσουν τον άνθρωπο από την άλλη με κλειστά τα μάτια για να χαθεί – μόνο τότε, λοιπόν, εκτιμούμε πραγματικά την απεραντοσύνη και την παραξενιά της Φύσης. Ο καθένας μας αναγκάζεται να μαθαίνει εκ νέου τα σημεία του ορίζοντα κάθε φορά που ξυπνά, είτε από τον ύπνο είτε από κάποιον περισπασμό. Μόνο όταν χαθούμε – με άλλα λόγια, μόνο όταν έχουμε χάσει τον κόσμο – αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας, να συνειδητοποιούμε πού βρισκόμαστε και πόσο απέραντη είναι η έκταση των συσχετισμών μας». Χένρι Ντέιβιντ Θόρω

Από την καθαρή μυθοπλασία μέχρι τα αληθινά γεγονότα και από τις κωμικές καταστάσεις μέχρι τις ακραίες συνθήκες επιβίωσης, 9+1 κινηματογραφικές ιστορίες αυτογνωσίας με τη Φύση ως συνειδητό ανθρώπινο καταφύγιο…

A Walk in the Woods [ Ταξίδι στην Αλαμπάμα ]

Πρωτότυπος τίτλος: A Walk in the Woods
Ελληνικός τίτλος: Ταξίδι στην Αλαμπάμα
Έτος: 2015
Είδος: Βιογραφία | Κωμωδία | Περιπέτεια
Γλώσσα: Αγγλικά
Χώρα: Η.Π.Α.

Μετά από δύο δεκαετίες στην Αγγλία, ένας ηλικιωμένος ταξιδιωτικός συγγραφέας επιστρέφει στις Η.Π.Α. και αποφασίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επανασυνδεθεί με τη γενέτειρά του είναι να διασχίσει πεζοπορώντας ένα φημισμένο μονοπάτι 3.500 χλμ. στα Απαλάχια Όρη. Όμως η ηρεμία και η ισορροπία που αποζητά δεν υπάρχει από τη στιγμή που το μόνο άτομο που συμφωνεί να τον συνοδεύσει, είναι ένας όχι και τόσο κατάλληλος για την περίσταση φίλος από τα παλιά. Αυτός ζώντας για χρόνια έκλυτο βίο, χρεωμένος και σε άσχημη φυσική κατάσταση, βλέπει την πρόταση σαν ευκαιρία να πληρώσει κάποια από τα χρέη του και να ζήσει μια περιπέτεια όσο ακόμη μπορεί να στέκεται όρθιος. Επιπλέον αυτών, το γεγονός ότι οι δυο τους έχουν μία εντελώς διαφορετική αντίληψη για το τι είναι περιπέτεια, θα δημιουργήσει προβλήματα στην κοινή πεζοπορική εμπειρία τους.

Brokeback Mountain [ Το μυστικό του Brokeback Mountain ]

Αγγλικός τίτλος: Brokeback Mountain
Ελληνικός τίτλος: Το μυστικό του Brokeback Mountain
Έτος: 2005
Είδος: Δράμα | Ρομαντική
Γλώσσα: Αγγλικά
Χώρα: Η.Π.Α.

Ο Ennis Del Mar και ο Jack Twist ψάχνουν για την ίδια δουλειά, στο ίδιο μέρος, την ίδια στιγμή. Καταλήγουν να φυλάνε μαζί ένα κοπάδι προβάτων στα υψίπεδα του Wyoming. Οι μέρες κυλούν ευχάριστα, παρά τις αντιξοότητες, την έλλειψη φαγητού, το κρύο. Ο Ennis, κλειστός και φοβισμένος από τη φύση του και λόγω του σκληρού παρελθόντος, σιγά-σιγά ανοίγεται. Οι δύο τους θα αναπτύξουν μια σχέση που θα ξεπεράσει τα όρια της απλής φιλίας και η οποία θα παραμείνει ενεργή ακόμη και όταν ο καθένας τους θα φτιάξει τη δική του οικογένεια.

In the Forests of Siberia [ Στα δάση της Σιβηρίας ] 

Πρωτότυπος τίτλος: Dans les forêts de Sibérie
Αγγλικός τίτλος: In the Forests of Siberia
Ελληνικός τίτλος: Στα δάση της Σιβηρίας
Έτος: 2016
Είδος: Δράμα | Περιπέτεια
Γλώσσα: Γαλλικά | Ρωσικά
Χώρα: Γαλλία

Ο Τέντι έχει κουραστεί από τη βοή του σύγχρονου κόσμου. Για να εκπληρώσει την ανάγκη του για ελευθερία, αποφασίζει να απαρνηθεί τις πολυτέλειες μίας εύρωστης ζωής στο Παρίσι. Εγκαταλείπει την υψηλή θέση υπευθύνου νέων μέσων επικοινωνίας σε μεγάλη εταιρία, κλείνει μια για πάντα το κινητό του και ταξιδεύει ως τον παγετό της Σιβηρίας, επιλέγοντας τη ζωή σε μία καλύβα, με τα απολύτως απαραίτητα. Σιγά σιγά αντιλαμβάνεται ότι η ζωή σε ένα τέτοιο μέρος δεν έχει μόνο την ηρεμία που είχε φανταστεί. Ο κίνδυνος καραδοκεί ακόμη και στο πιο φωτεινό τοπίο. Το βράδυ που χάνεται στη χιονοθύελλα θα μπορούσε να είχε αποβεί μοιραίο αν δεν ήταν εκεί ο Αλεξέι, ένας Ρώσος καταζητούμενος που ζει κρυμμένος στα δάση της Σιβηρίας για χρόνια. Ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικούς άνδρες αναπτύσσεται μία φιλία που είναι συγχρόνως τόσο αναπάντεχη όσο και απαραίτητη και για τους δύο.

Into the wild [ Ταξίδι στην άγρια φύση ]

Αγγλικός τίτλος: Into the Wild
Ελληνικός τίτλος: Ταξίδι στην άγρια φύση
Έτος: 2007
Είδος: Βιογραφία | Δράμα | Περιπέτεια
Γλώσσα: Αγγλικά
Χώρα: Η.Π.Α.

Το 1992 και μετά την αποφοίτησή του, o άριστος φοιτητής και πολύ καλός αθλητής, Κρις Καμ Κάντλες, αποφασίζει να εγκαταλείψει την ασφάλεια και την ευκολία της καθημερινότητάς του, μοιράζει τα 24.000 δολάρια που είχε στον λογαριασμό του σε φιλανθρωπίες και αναζητά την περιπέτεια ταξιδεύοντας. Το συναρπαστικό του ταξίδι θα τον οδηγήσει στα άγρια τοπία της Αλάσκα, όπου θα συναντήσει ανθρώπους οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα τον βοηθήσουν να διαμορφώσει τη ζωή και τα θέλω του, ερχόμενος έτσι αντιμέτωπος με την πιο ουσιαστική πρόκληση της ζωής του.

Leave no trace [ Μην αφήσεις ίχνη ]

Αγγλικός τίτλος: Leave No Trace
Ελληνικός τίτλος: Μην αφήσεις ίχνη
Έτος: 2018
Είδος: Δράμα
Γλώσσα: Αγγλικά
Χώρα: Η.Π.Α.

O Will, ένας βετεράνος πολέμου που υποφέρει από PTDS, ζει απομονωμένος μαζί με την 14χρονη κόρη του, Tom, στον εθνικό δρυμό της πολιτείας του Όρεγκον. Η ζωή τους, αν και ολιγαρκής, είναι ήσυχη και ευτυχισμένη. Τη μέρα όμως που η αστυνομία τούς εντοπίζει και εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στον «πολιτισμό»,  ανατρέπονται τα πάντα. Στο εξής η ψυχρή γραφειοκρατία είναι αυτή που βάζει τους όρους, τους οποίους θα πρέπει να τηρήσουν αν θέλουν να παραμείνουν μαζί.

Old Joy [ Περασμένη ευτυχία ]

Αγγλικός τίτλος: Old Joy
Ελληνικός τίτλος: Περασμένη ευτυχία
Έτος: 2006
Είδος: Δράμα
Γλώσσα: Αγγλικά
Χώρα: Η.Π.Α.

Η ιστορία δύο παλιών φίλων, του Κερτ και του Μαρκ, οι οποίοι ξανασµίγουν για ένα σαββατοκύριακο κατασκήνωσης στην οροσειρά Κασκέιντ του Όρεγκον. Για τον Μαρκ το σαββατοκύριακο αυτό αποτελεί µια ανάπαυλα από την πίεση που του δηµιουργεί η επικείµενη πατρότητα, ενώ για τον Κερτ είναι µια ακόµα ανέµελη περιπέτεια. Όσο περνούν οι ώρες το δίδυµο των εξερευνητών βιώνει ένα φάσµα συναισθηµάτων. Όταν φτάνουν στον τελικό τους προορισµό, µια θερµή πηγή σε ένα αιωνόβιο δάσος, θα πρέπει είτε να αντιµετωπίσουν τους διαφορετικούς δρόµους που έχουν πάρει είτε με κάποιο τρόπο να υπερβούν τις αντιθέσεις τους, σε µια κίνηση συγχώρεσης και θρήνου.

Out of nature

Πρωτότυπος τίτλος: Mot naturen
Αγγλικός τίτλος: Out of Nature
Έτος: 2014
Είδος: Δράμα | Κωμωδία
Γλώσσα: Νορβηγικά
Χώρα: Νορβηγία

Ένα ταξίδι μέσα στο μυαλό του Μάρτιν, ενός υπαλλήλου γραφείου λίγο μετά τα 30. Βρίσκεται στο βουνό για μια σαββατοκυριακάτικη εκδρομή και μας δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε τις σκέψεις του. Χωρίς περιστροφές, ουσιώδης, υπαρξιακός και ανόητος σχετικά με τα συναισθήματα και τις φαντασιώσεις του, σε μια ιδιαίτερη ταινία σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη και τον τρόπο με τον οποίο την αντιλαμβανόμαστε και την αξιολογούμε.

The mountain [ Το βουνό ]

Πρωτότυπος τίτλος: Fjellet
Αγγλικός τίτλος: The Mountain
Ελληνικός τίτλος: Το βουνό
Έτος: 2011
Είδος: Δράμα
Γλώσσα: Νορβηγία
Χώρα: Νορβηγικά

Η Νόρα και η Σόλβιγκ πεζοπορούν σε ένα καλυμμένο από το χιόνι τοπίο, κατά τη διάρκεια μίας πολυήμερης εκδρομής που θα τις οδηγήσει στην κορυφή ενός βουνού. Η Σόλβιγκ, ήδη τριών μηνών έγκυος, φαίνεται να μην μπορεί να ικανοποιήσει τα «θέλω» της συντρόφου της, Νόρα. Όσο περισσότερο προχωράει το ταξίδι τους, τόσο πιο κοντά πλησιάζουν στο μέρος όπου ένα τραγικό γεγονός είχε αλλάξει ολοκληρωτικά τις ζωές τους, δύο χρόνια πριν. Δυσαρέσκειες που σιγοβράζουν, υποβόσκουσα θλίψη και δυσλειτουργίες σαν αυτές που ταλαιπωρούν την επικοινωνία όλων των ζευγαριών, σε μια ταινία άγρια αλλά βαθιά ανθρώπινη.

Wild [ Άγρια ]

Πρωτότυπος τίτλος: Wild
Ελληνικός τίτλος: Άγρια
Έτος: 2014
Είδος: Βιογραφία | Δράμα
Γλώσσα: Αγγλικά
Χώρα: Η.Π.Α.

Η Σέριλ Στρέιντ εγκαταλείπει τον πολιτισμό και φεύγει μόνη της για ένα ταξίδι αυτογνωσίας στην άγρια φύση, καθώς όλα πάνε στραβά στη ζωή της. Θα περπατήσει περίπου 1.800 χιλιόμετρα, τη διάσημη διαδρομή-μονοπάτι Pacific Crest Trail που εκτείνεται στις κορυφές των βουνών κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού. Μετά τη διάλυση του γάμου της και το θάνατο της μητέρας της, η Σέριλ Στρέιντ είχε χάσει κάθε ελπίδα. Βιώνοντας χρόνια κατάθλιψης και με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, παίρνει την απόφαση να τα αφήσει όλα πίσω της και να βιώσει την πρωτόγνωρη εμπειρία, αυτής της ατελείωτης πεζοπορίας.

100 Days of Solitude [ 100 μέρες μοναξιάς ]

Πρωτότυπος τίτλος: 100 dias de soledad
Αγγλικός τίτλος: 100 Days of Solitude
Ελληνικός τίτλος: 100 μέρες μοναξιάς
Έτος: 2016
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Γλώσσα: Ισπανικά
Χώρα: Ισπανία

Ένας Ισπανός φωτογράφος απομονώνεται για εκατό ημέρες στο φυσικό πάρκο του Redes στην Αστούρια. Όντας αυτάρκης, ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, τηλεόραση, υπολογιστή και ρολόι και αποσυνδέεται ολοκληρωτικά από τον πραγματικό κόσμο και τις εξελίξεις. Έρχεται σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον και προσπαθεί να αποτυπώσει με τον φωτογραφικό φακό την ομορφιά του. Μία αξιοσημείωτη και συγκινητική ιστορία για έναν άνδρα μόνο στη φύση.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments