Τα πουλιά «φωνάζουν» SOS για τον πλανήτη

Πηγή: Euronews

Η κλιματική αλλαγή έχει δραματικές συνέπειες στη ζωή των πτηνών. Τα πουλιά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε μέρη όπου δεν κινδυνεύουν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κλιματική αλλαγή προξενεί σοβαρά προβλήματα στη βιοποικιλότητα αλλά και δραματική μείωση των πληθυσμών των πουλιών.

«Αυτό που πιστεύουμε ότι συμβαίνει είναι η βασική αιτία για αυτές τις μειώσεις και είναι βέβαια η απώλεια της εστίας των πτηνών. Χρειάζεται να ανέβει κανείς σε ένα αεροπλάνο και να κοιτάξει κάτω και να δει ότι οι άνθρωποι έχουν καταστρέψει τη γη, είτε πρόκειται για τις αστικές περιοχές λόγω δόμησης είτε λόγω των καλλιεργειών, τόσο στις ΗΠΑ, όσο στον Καναδά, την κεντρική Αμερική και τη Νότια. Αλλάζουμε τόσο πολύ σε βαθμό που τα ζώα δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις αλλαγές», εξήγησε ο Πίτερ Μάρα του πανεπιστημίου Georgetown.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι μεταναστεύσεις ειδών σε μεγαλύτερη κλίμακα παρατηρούνται στους ωκεανούς, οι οποίοι υπερθερμαίνονται και υφίστανται αλλαγές στη χημική σύσταση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. «Τα πουλιά είναι οι βασικοί δείκτες οικοσυστημάτων, όπως τα καναρίνια στο ανθρακωρυχείο. Όταν κάτι πάει λάθος με τα πουλιά κάτι πάει λάθος με το περιβάλλον. Αυτό δεν είναι υγιές», προσθέτει ο κ. Μάρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις αμερικανικές ακτές του Βορείου Ατλαντικού, τουλάχιστον το 85% από τα 70 είδη ψαριών και θαλασσινών που παρατηρούνται σε τακτική βάση από τις αμερικανικές αρχές, έχουν μετακινηθεί βορειότερα και μακρύτερα. Οι πλέον δραματικές αλλαγές έχουν συντελεστεί τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments