Πριν και μετά στις Άλπεις: πώς μειώθηκαν οι παγετώνες τα τελευταία 150 χρόνια

Πηγή: Euronews

Περισσότεροι από 500 παγετώνες έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την Ελβετία από το 1850, αναφέρουν παγετωνολόγοι. Σύμφωνα με αυτούς, η χώρα μπορεί να χάσει τους εναπομείναντες 1.500 μέχρι το τέλος του τρέχοντος αιώνα, εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν μειωθούν. Η τίξη των παγετώνων αλλάζει το ελβετικό τοπίο δραματικά, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες από τον 19ο αιώνα που έδωσε στην δημοσιότητα η ETH Library της Ζυρίχης.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την σύγκριση στο πέρασμα των χρόνων με τις νέες φωτογραφίες του Denis Balibouse του Reuters.

O παγετώνας Lower Grindelwald

Στην αριστερή εικόνα, ο Παγετώνας Lower Grindelwald στις Βερνικές Άλπεις φωτογραφήθηκε το 1858, ενώ στη δεξιά βλέπουμε το ίδιο σημείο στις 26 Αυγούστου 2019.

Ο παγετώνας Trient

Το “ποτάμι” πάγου φαίνεται στην φωτογραφία του παγετώνα Trient που τραβήχτηκε το 1891. Εικόνα που τραβήχτηκε στο ίδιο σημείο πριν από μερικούς μήνες, δείχνει την περιοχή να κυριαρχείται από ένα καταπράσινο δάσος, ενώ πολύ λίγος πάγος είναι ορατός.

Ο Παγετώνας του Ροδανού

Στις επόμενες εικόνες φαίνεται ο παγετώνας του Ροδανού, πηγή του ποταμού, όπως ήταν πριν από 170 χρόνια και σε πρόσφατη φωτογραφία.

Ο παγετώνας Aletsch

Ο μεγαλύτερος παγετώνας των Άλπεων, δεν έχει καμία σχέση με πώς έμοιαζε το 1865.

Οι παγετώνες Eiger, Guggi και Giesen

Οι τρεις αυτοί παγετώνες, φωτογραφήθηκαν μεταξύ 1890 και 1900 από το γραφικό αλπικό χωριό Wengen. Στα δεξιά, η ίδια θέα στα τέλη του Αυγούστου 2019.

Οι παγετώνες της Ελβετίας συνεχίζουν να μειώνονται διαρκώς. Πέρυσι έχασαν το 2% του όγκου τους, σύμφωνα με το παρατηρητήριο παγετώνων της Ελβετίας, GLAMOS.

Η ταχεία εξαφάνισή τους έχει προκαλέσει την αντίδραση των πολιτών. Η Glacier Initiative κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 112.000 υπογραφές, απαιτώντας από τις ελβετικές αρχές την ενίσχυση των προσπαθειών για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία, οι Ελβετοί πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για αυτό με δημοψήφισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.