Βιβλίο: Πού ζουν τα ζώα – Αλεχάντρο Αλγκάρα

Πρωτότυπος τίτλος: Where do animals live?
Ελληνικός τίτλος: Πού ζουν τα ζώα
Συγγραφέας: Αλεχάντρο Αλγκάρα
Εκδόσεις: Παριασιάνου
Έτος: 2017

Αν σε κάποιο ζώο αξίζει ο τίτλος του αρχιτέκτονα, αυτό είναι το μυρμήγκι. Αυτό το μικροσκοπικό έντομο φτιάχνει εκπληκτικές αποικίες χάρη στην ομαδική εργασία με τα αδέλφια του, τα μυρμήγκια εργάτες. Υπάρχουν διάφοροι χώροι μέσα στην αποικία, ακριβώς όπως σε ένα αρχοντικό: υπνοδωμάτια, κελάρι, βασιλική σουίτα, παιδικός σταθμός, δωμάτιο σκουπιδιών. Μερικές φορές φτιάχνουν την αποικία κάτω από μια μεγάλη, επίπεδη πέτρα: η πέτρα συγκεντρώνει τη θερμότητα από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και κρατά ζεστή τη φωλιά το βράδυ. Τα μυρμήγκια είναι τόσο έξυπνα!

* * *

Πολλά ζώα που ζουν στη θάλασσα δεν έχουν σπίτι, όπως τα ψάρια, οι φάλαινες, τα δελφίνια, τα καλαμάρια και οι μέδουσες. Περνούν τη ζωή τους κολυμπώντας, χωρίς σταθερό σπίτι. Βέβαια, πολλά άλλα ζώα φτιάχνουν σπίτια, από τα πιο ρηχά νερά μέχρι τις βαθύτερες τάφρους. Μερικά από αυτά, όπως η γλώσσα ή το σαλάχι, ζουν θαμμένα στην άμμο, ώστε να μπορούν να κυνηγούν, αποφεύγοντας παράλληλα να τα κυνηγούν άλλοι. Άλλα ζώα, όπως τα χταπόδια, κολλούν πάνω σε βράχους και φτιάχνουν τα σπίτια τους μέσα στις τρύπες των βράχων. Επίσης άλλα, όπως τα κοράλλια, ενώνονται σε αποικίες και χρησιμοποιούν ως σπίτια τα ίδια τους τα σώματα.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments