Πηγή: Euronews
Η προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει ως βασικό στόχο την προστασία του πλανήτη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Πράσινες» τεχνολογίες, όπως οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, απαιτούν μέταλλα που βρίσκονται σε αφθονία στο βυθό των ωκεανών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ενδιαφέρον για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών. Οι επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μεταλλεύματα του βυθού στις αγορές. Όμως παρατηρούμε έναν αγώνα δρόμου να ανοίξουν αυτές οι αγορές και να βρεθούν τα μέταλλα από τον ωκεανό μέσα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. Άρα αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αποφασίσουμε -και μάλιστα έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να αποφασίσουμε εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων- αν ο αντίκτυπος που η εξόρυξη στον βυθό μπορεί να έχει στην υγεία και το οικοσύστημα των ωκεανών αξίζει τον κόπο», εξήγησε ο καθηγητής Ντάγκλας Μακόλεϊ από το πανεπιστήμιο UC Santa Barbara.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να απαγορευτεί η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του θαλάσσιου βυθού μέχρι να διερευνηθούν πλήρως οι πιθανές επιπτώσεις. Ήδη εταιρείες όπως η BMW, η Volvo, η Google και η Samsung, συστρατεύτηκαν με την εκστρατεία της WWF για προσωρινό μορατόριουμ σε τέτοιες δραστηριότητες.