Πλαστικά: ρυπαντές και lobbying

Πηγή: Euronews

Δραστικά μέτρα για να περιοριστεί η ρύπανση από τα πλαστικά ζητά το 90% των Ευρωπαίων, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Changing Markets. Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει πως μεγάλες εταιρείες, κυρίως στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, σχεδιάζουν να διπλασιάσουν την παραγωγή πλαστικού ως το 2030. Το ίδρυμα λέει πως δεν θα πρέπει να είναι μόνο ευθύνη των καταναλωτών να αγοράζουν λιγότερο πλαστικό.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το σύστημα, και η συστημική αλλαγή είναι αυτό στο οποίο τελικά εναντιώνονται αυτές οι εταιρείες, κάθε φορά που οι κυβερνήσεις επιχειρούν να την προτείνουν. Έχουμε δει, για παράδειγμα, τα λεγόμενα συστήματα deposit-return. Είναι αποδεδειγμένο ότι αυξάνουν τα ποσοστά ανακύκλωσης και συλλογής. Οι χώρες που τα εφαρμόζουν επιτυγχάνουν ποσοστά ανακύκλωσης άνω του 90% σε μπουκάλια και κονσέρβες. Αλλά επί χρόνια η βιομηχανία εναντιώνεται σθεναρά στα συστήματα αυτά», είπε στο Euronews η Νούσα Ούρμπανσιτς, εκπρόσωπος του ιδρύματος Changing Markets.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης πως μερικά από τα μεγαλύτερα brand παγκοσμίως απέτυχαν επανειλημμένα να εκπληρώσουν τους στόχους ανακύκλωσης που οι ίδιοι είχαν θέσει. Οι εταιρείες που απαρτίζουν το top-10 των ρυπαντών του πλανήτη έχουν κοινό αποτύπωμα πλαστικών υλών που φτάνει τα δέκα εκατομμύρια τόνους το χρόνο – τριάντα φορές το βάρος του Empire State Building.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments