Περίπου το 1/3 των καρχαριών και των βάτων παγκοσμίως κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Πηγή: iSea

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση για την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης/IUCN, 35.765 είδη απειλούνται με εξαφάνιση από τα 128.918 που αξιολογήθηκαν.

Συνολικά αξιολογήθηκαν οι πληθυσμοί περισσότερων από 420 ειδών εκ των οποίων 154 απειλούνται με εξαφάνιση. Μεταξύ αυτών εντοπίζονται και είδη που συναντάμε στη Μεσόγειο αλλά και την Ελλάδα, όπως το Galeorhinus galeus (GAG) (Γαλέος Δροσίτης ή Σκυλογαλέος) και το Chimaera monstrosa (CMO) (Χίμαιρα). Από τα 200 είδη που δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν το 2014, λόγω έλλειψης στοιχειών, 57 αξιολογήθηκαν ως απειλούμενα στην πιο πρόσφατη έκθεση.

Το είδος καρχαρία Carcharhinus obsoletus, το οποίο περιγράφηκε επίσημα το 2019, προστέθηκε στη λίστα ως Κρισίμως Κινδυνεύον (Πιθανώς εξαφανισμένο), καθώς η τελευταία φορά που καταγράφηκε είναι το 1934. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Το ελληνικό Κόκκινο βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας δημοσιεύθηκε το 2009 και περιλαμβάνει 63 είδη χονδριχθύων, εκ των οποίων οι πληθυσμοί των 50 δεν έχουν αξιολογηθεί λόγω έλλειψης δεδομένων. Με βάση πρόσφατη έρευνα υπολογίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος των πληθυσμών των ειδών που έχουν αξιολογηθεί ως Ανεπαρκώς Γνωστά (Data Deficient, DD), το μεγαλύτερο μέρος δηλαδή των πληθυσμών των ειδών που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες, ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες κίνδυνου και απειλούνται με εξαφάνιση.

Η iSea και η Ομάδα Ειδικών για τους Καρχαρίες της IUCN, έχουν αναλάβει την προετοιμασία και τη σύνταξη της Εθνικής Λίστας των Χονδριχθύων της Ελλάδας σε συνεργασία με Έλληνες ερευνητές. Ωστόσο, αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα, καθώς με βάση τα παραπάνω στοιχεία αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συνταχθεί εκ νέου η Κόκκινη Λίστα των Χονδριχθύων στην Ελλάδα.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments