Παλαιό Φάληρο: Ψάρεψαν 11 τόνους σκουπίδια με τη βοήθεια drone

Πηγή: Green Agenda

Περίπου 11 τόνοι απορριμμάτων από τον βυθό και την Ακτή Έδεμ στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, όπου εκβάλλει το ρέμα της Πικροδάφνης συλλέχθηκαν το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του πρωτοποριακού προγράμματος WE SEA MORE, που έχει ως στόχο την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Με τη χρήση drone σε μια θαλάσσια και παράλια έκταση συνολικού εμβαδού 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου συλλέχθηκαν τα εξής:

  • Ελαστικά 10.155kg
  • Σύμμεικτα 400kg
  • Σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα 231kg
  • Πλαστικό-132kg
  • Γυαλί 23kg
  • Αλουμίνιο 16kg
  • Χαρτί 18kg
  • Ξύλο 25 kg
  • Μπαταρίες-Αναπτήρες 9kg
  • Επικίνδυνα απορρίμματα 9kg

Το πρόγραμμα WE SEA MORE έθεσαν σε εφαρμογή η Nestlé Ελλάς και η Polyeco Α.Ε. για τη μείωση των επιπτώσεων της πλαστικής ρύπανσης στις ακτές, στην επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε τρία στάδια: τη χαρτογράφηση των απορριμμάτων, τη συλλογή και τη μετέπειτα διαχείριση και αξιοποίησή τους.

1. Χαρτογράφηση απορριμμάτων στην περιοχή μελέτης

Το στάδιο της χαρτογράφησης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την εταιρεία UcanDrone και αποτελεί μια καινοτόμα δράση που θα δώσει άμεσες λύσεις στον καθαρισμό θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Το κύριο εργαλείο για την εξαγωγή και παραγωγή πληροφορίας ήταν μια συστοιχία μη επανδρωμένων οχημάτων, που φέρουν αισθητήρες και κάμερες και πετώντας ή πλέοντας πάνω από την υπό μελέτη περιοχή, μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο, τα δεδομένα που έχουν προγραμματιστεί να συλλέξουν.

2. Συλλογή απορριμμάτων στην περιοχή μελέτης

Την καταγραφή των απορριμμάτων ακολούθησε η συλλογή και ο μετέπειτα διαχωρισμός τους σύμφωνα με την ποιοτική τους σύσταση. Ο καθαρισμός της περιοχής μελέτης διήρκεσε συνολικά μία εβδομάδα. Η συλλογή των απορριμμάτων στην ξηρά πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό της Polyeco, ενώ όσον αφορά στον βυθό, το προσωπικό και έμπειροι δύτες της εταιρείας Divers’ World απομάκρυναν τα απορρίμματα τα οποία είχαν στιγματιστεί σε χάρτες μέσω της χαρτογράφησης. Τα απορρίμματα συγκεντρώνονταν σε καθημερινή βάση σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο διαλογής όπου γινόταν ο διαχωρισμός τους σε προκαθορισμένες ροές. Οι ροές απορριμμάτων που δημιουργήθηκαν για τη μετέπειτα μελέτη τους ήταν: πλαστικό, γυαλί, σιδηρούχα μέταλλα (scrap), αλουμίνιο, ξύλο, χαρτί, μπαταρίες-αναπτήρες, ελαστικά, σύμμεικτα (υλικά που δεν μπορούν να οδηγηθούν προς ανακύκλωση).

Η εκπόνηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Στον καθαρισμό της ακτής συμμετείχαν επιπλέον και εθελοντές από τις δύο εταιρείες αλλά και από την τοπική κοινωνία.

3. Διαχείριση και Αξιοποίηση Απορριμμάτων

Από την αρχή του εγχειρήματος, σκοπός ήταν τα συλλεχθέντα απορρίμματα να αξιοποιηθούν βάσει της αρχής της κυκλικής οικονομίας. Όσον αφορά στα πλαστικά, συλλέχθηκαν συνολικά 132kg εκ των οποίων το 75% – που ήταν κατάλληλο προς ανακύκλωση – έγινε πέλλετ. Τα ελαστικά τα οποία συλλέχθηκαν από τον βυθό λόγω της μεγάλης ποσότητας, οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση σε εταιρεία ελαστικών αποβλήτων. Το χαρτί και το ξύλο οδηγήθηκαν προς παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου και το γυαλί ως πρώτη ύλη για την τσιμεντοβιομηχανία. Οι μπαταρίες ανακυκλώθηκαν στη μονάδα μπαταριών της Polyeco, ενώ τα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα οδηγήθηκαν σε εργοστάσια ανακύκλωσης μετάλλων. Τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στο εργοστάσιο της Polyeco για περαιτέρω διαχείριση και αξιοποίηση.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments