Πηγή: Lifo
Σε μια προσπάθεια να σώσει ένα σπάνιο είδος πουλιών, ένα χωριό στη Νέα Ζηλανδία δοκιμάζει μια καινοτόμα στρατηγική: αποφάσισε να κλείσουν όλα τα φώτα δρόμου, προκειμένου να μην καταλήγουν στην άσφαλτο οι νεοσσοί. Ο θαλασσοβάτης του Γουέστλαντ είναι ένα είδος πτηνού που ζευγαρώνει μόνο σε ένα κομμάτι 8 χιλιομέτρων, σε παράκτιο δάσος, κοντά στο Πουνακαΐκι. Πρόκειται για χωριό στο οποίο ζουν λιγότεροι από 100 άνθρωποι και το οποίο προσελκύει τουρίστες.
Κάθε Μάρτιο 6.000 ζευγάρια αναπαραγωγής φτάνουν από τη Νότια Αμερική, κάτι που οι ντόπιοι το γιορτάζουν με φεστιβάλ. Οι νεοσσοί γεννιούνται σε φωλιές σκαμμένες στην πλαγιά και βγαίνουν για να τραφούν, προκειμένου να προετοιμαστούν για το μακρύ ταξίδι της επιστροφής στη Νότια Αμερική. Όμως κάποια από αυτά τα πουλιά, που εκτιμάται ότι αποπροσανατολίζονται από τα φώτα, καταλήγουν στον δρόμο, όπου συχνά τα χτυπούν αυτοκίνητα ή τα τρώνε τα ζώα.
Ντόπιοι παρατηρητές πουλιών πιστεύουν ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε μετά την εισαγωγή μπλε και λευκών φώτων LED στην πόλη πέρυσι. Έτσι οι τοπικές αρχές συμφώνησαν να γίνεται ένα τοπικό μπλακ άουτ και κλείνουν τα φώτα στη μήκους 3,4 χιλιομέτρων λεωφόρο, κάτι που πιστεύεται ότι γίνεται για πρώτη φορά στη Νέα Ζηλανδία.
Οι παρατηρητές πουλιών είναι ενθουσιασμένοι με αυτό. «Είναι υπέροχο», δήλωσε ο Μπρους Στιούαρτ-Μέντεθ, επικεφαλής τοπικής οργάνωσης για το συγκεκριμένο είδος πουλιών, που εδώ και χρόνια βοηθά πτηνά που έχουν αποπροσανατολιστεί. «Φέτος μάζεψα μόνο ένα. Συνήθως το κανονικό είναι περίπου μια ντουζίνα», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με την αρμόδια τοπική υπηρεσία, φέτος έχουν καταλήξει στην άσφαλτο 10 πουλιά, σε σύγκριση με 15-25 που είναι ο συνήθης αριθμός.
Στο μεταξύ, περισσότεροι νεοσσοί θαλασσοπουλιών καταλήγουν φέτος στον δρόμο στο Γκρέιμουθ, τη μεγαλύτερη πόλη της δυτικής ακτής, σε απόσταση 44 χιλιομέτρων από το χωριό. Το Γκρέιμουθ έβαλε LED φώτα στους δρόμους πέρυσι. Τώρα, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να χαμηλώσουν τα φώτα ή να αλλάξει το χρώμα τους σε πορτοκαλί.
Διαβάστε επίσης: Το τεχνητό φως πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε μορφή ρύπανσης