Ναι στη ζωή με τη δύναμη της τέχνης!

Felipe IV a Caballo του Velázquez – Δεξιά: Αύξηση της στάθμης της θάλασσας

Κείμενο: Βάση Παναγοπούλου
Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Πόσο έχει αλλάξει το περιβάλλον μας τα τελευταία 200 χρόνια και πόσο πρόκειται να αλλάξει από την κλιματική κρίση; Την απάντηση δίνουν τέσσερα έργα τέχνης που επιστράτευσε το Μουσείο Prado σε σύμπραξη με το WWF προκειμένου να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή ενημερωτική εκστρατεία για τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος που βιώνει ο πλανήτης εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Εξαιρετική ιδέα πολιτικών δράσης είναι η σύμπραξη του WWF με το ισπανικό Μουσείο Prado προκειμένου να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις πολιτικών και πολιτών για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη ζωή του πλανήτη και στην καθημερινότητά μας, με αφορμή την 25η Διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές (COP25), που έγινε πρόσφατα στη Μαδρίτη.

Niños en la playa του Joaquín Sorolla – Κάτω: Αφανισμός των ειδών, θάλασσες χωρίς ζωή

Έτσι, τέσσερα γνωστά έργα τέχνης που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Prado επιλέχθηκαν και «πειράχτηκαν» από ειδικούς, μεταβάλλοντας την εικόνα, ή καλύτερα μεταφέροντας την εικόνα τού τότε στο σήμερα, προκειμένου να γίνουν εμφανείς οι αλλαγές στο περιβάλλον και στη ζωή μας από την κλιματική κρίση που βιώνει ο κόσμος ολάκερος.

Για τη νέα αυτή ξεχωριστή ενημερωτική εκστρατεία, στρατολογήθηκαν τα ακόλουθα έργα τέχνης: El Paso de la Laguna Estigia του Joachim Patinir, El Quitasol by Francisco του Goya, Niños en la playa του Joaquín Sorolla και Felipe IV a Caballo του Velázquez.

Εl Quitasol by Francisco του Goya – Δεξιά: Περιβαλλοντικοί μετανάστες

Οι πίνακες αναδημιουργήθηκαν για να τονιστούν επείγοντα προβλήματα του περιβάλλοντος που καλούμαστε να επιλύσουμε άμεσα: την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, τον αφανισμό των ειδών, το δράμα που βιώνουν σήμερα οι περιβαλλοντικοί μετανάστες αλλά και τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας σε ποτάμια και σοδειές σε όλο τον κόσμο.

El Paso de la Laguna Estigia του Joachim Patinir – Δεξιά: Επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας σε ποτάμια και σοδειές

Η δράση αυτή είναι μόνο ένα κομμάτι από τις πολλές προγραμματισμένες δράσεις του WWF προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν και να πιέσουν τους ηγέτες των χωρών να λάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη -που ως γνωστόν έχει ανθρωπογενή αίτια-, στον 1,5ºC.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments