Μικροί Δασονόμοι – Σοφία Παυλάκη

Τίτλος: Μικροί Δασονόμοι
Συγγραφέας: Σοφία Παυλάκη
Εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη
Εκδόσεις: Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη
Έτος: 2014

Σήμερα είναι μια ημέρα ηλιόλουστη και ξεχωριστή! Ο Θέμης και η αδερφή του η Θέτιδα, ξυπνούν γεμάτοι χαρά και σε λίγα λεπτά έχουν κιόλας ετοιμαστεί για το σχολείο. Το σημερινό μάθημα δεν θα γίνει στη σχολική τάξη, αλλά στη φύση! Τα παιδιά θα επισκεφθούν ένα όμορφο δάσος στα περίχωρα της Αθήνας, κάτι που τους λείπει πολύ στη μουντή τσιμεντούπολη γύρω από τη γειτονιά τους. Θα γνωρίσουν από κοντά ένα δασικό Οικοσύστημα με όλα τα χρώματα, τις φυλλωσιές, τη ζωή και τις δροσιές του.

* * *

«Για να έχουμε Δάσος ή αλλιώς Δασικό Οικοσύστημα, εξήγησε ο δασοφύλακας, χρειάζεται να υπάρχουν ταυτόχρονα: 1. άγρια φυτά με ξυλώδεις κορμούς, 2. έδαφος, δηλαδή ορισμένη επιφάνεια της γης, 3. φυτά και ζώα, δηλαδή χλωρίδα και πανίδα, που αλληλοεξαρτώνται και δημιουργούν τη δασική Βιοκοινότητα«. Στα παιδιά έκαναν εντύπωση οι λέξεις: οικοσύστημα, χλωρίδα, πανίδα και βιοκοινότητα, που τις άκουγαν για πρώτη φορά.

«Το δάσος, ανάλογα με τον τρόπο που το παρατηρούμε, το ζούμε και το εξετάζουμε, ορίζεται με διαφορετικές έννοιες», συνέχισε ο δασοφύλακας. «Έτσι λοιπόν το δάσος είναι ένα πολύτιμο δώρο για τους ανθρώπους. Είναι στοιχείο της φύσης με πολύ μεγάλη αξία και χρησιμότητα για τη ζωή και την κοινωνία. Κι όπως κάθε τι άλλο, έτσι και το φυσικό περιβάλλον πρέπει να προστατεύεται από το Κράτος, αλλά κι από εμάς τους ανθρώπους, τους πολίτες».

«Τι ακριβώς σημαίνει αυτό κύριε δασοφύλακα;», ρώτησε η Θέτιδα γεμάτη ενδιαφέρον. «Τούτο φίλη μας», απάντησε ο κύριος Βουναλάκης, «σημαίνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος δημιουργεί για όλους μας ένα Δικαίωμα και μια Υποχρέωση. Δηλαδή όλοι έχουμε δικαίωμα ν’ απολαμβάνουμε τη φύση και τις ομορφιές της, αλλά είναι και χρέος όλων μας να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον και να το διατηρήσουμε για τις γενιές των ανθρώπων που θα ζήσουν μετά από εμάς».

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments