Μετρώντας τις συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα

Πηγή: Euronews

Θα πάρουμε γεύση από μια από τις πιο δύσκολες πλευρές του ελέγχου των εκπομπών CO2. Αλλά πρώτα, μια γρήγορη υπενθύμιση. Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας οφείλεται στην άνοδο του επιπέδου CO2 στην ατμόσφαιρα, που δημιουργεί μεγαλύτερη θέρμανση, αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Εάν δούμε το επίπεδο CO2 σε παγκόσμια κλίμακα, παρατηρούμε μια αύξηση από το 2003 μέχρι το 2018. Οι καμπύλες οφείλονται στους εποχιακούς κύκλους. Στην ουσία το διοξείδιο του άνθρακα ανεβοκατεβαίνει, ανάλογα με το πώς αντιδρά η φύση. Αυτό θέτει λοιπόν το ζήτημα του πώς υπολογίζουμε το CO2 στην ατμόσφαιρα και πώς μπορούμε να βρούμε τη διαφορά ανάμεσα στο CO2 που εκπέμπουν τα δέντρα και τα φυτά και το CO2 που προκύπτει από την ανθρώπινη δραστηριότητα; Επισκεφθήκαμε ένα από τα λίγα παρατηρητήρια που αναλύουν το CO2 στην Ευρώπη για να μάθουμε περισσότερα.

Το παρατηρητήριο στο Πι ντε Ντομ στην κεντρική Γαλλία, παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις CO2 που προκύπτουν από τους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της βιομηχανίας αλλά και από τη φύση, κάθε λεπτό της ημέρας. Ο επιστήμονας Μισέλ Ραμονέ από το Εργαστήριο Κλιματικής και Πειρβαλλοντικής Επιστήμης του CNRS μελετά αυτά τα δεδομένα. Πού βρισκόμαστε σήμερα, όσον αφορά το CO2 στην ατμόσφαιρα; «Έχουμε συγκεντρώσεις 415 μέρη ανά εκατομμύριο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι στο προβιομηχανικό επίπεδο είχαμε 280 μέρη ανά εκατομμύριο. Έχουμε ετήσια άνοδο περίπου 2 ή 3 μερών ανά εκατομμύριο».

Η αύξηση οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, ο οποίος εξέπεμψε περισσότερους από 36 γιγατόνους CO2 πέρσι (2018). Το ήμισυ αυτών των εκπομπών απορροφήθηκε από τα φυτά, τα δέντρα και τους ωκεανούς. Το διοξείδιο του άνθρακα απορροφάται πολύ γρήγορα στην ατμόσφαιρα, οπότε είναι δύσκολο να βρούμε την προέλευση των εκπομπών του: «Μετρούμε την συνολική συγκέντρωση CO2. Θα θέλαμε πολύ να δώσουμε σ’ αυτό το CO2 ένα χρώμα, ώστε να βάλουμε πράσινο στο CO2 που προέρχεται από την χλωρίδα και μαύρο σ’ αυτό που προέρχεται από τα αυτοκίνητα, αλλά δεν έχουμε έναν απλό τρόπο για να το κάνουμε», επισημαίνει ο Μισέλ Ραμονέ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν την απάντηση, χρησιμοποιώντας άλλα αέρια και ισότοπα για να συνδέσουν το CO2 στην ατμόσφαιρα με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Είναι αποφασισμένοι να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα είτε από νέους δορυφόρους ή νέους σταθμούς παρακολούθησης για να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει: «Υπάρχουν περιοχές του πλανήτη, όπου δεν υπάρχουν καθόλου μετρήσεις, όπως στην Αφρική, τον Αμαζόνιο, τη Σιβηρία. Αυτές είναι τοποθεσίες κλειδιά για να κατανοήσουμε τον παγκόσμιο κύκλο του διοξειδίου του άνθρακα και την αλληλεπίδρασή του με τα τοπικά οικοσυστήματα: είτε είναι το δάσος του Αμαζονίου ή το τροπικό δάσος στην Αφρική. Μας λείπουν πολύ αυτές οι επιτόπιες μετρήσεις».

Αυτές οι μετρήσεις είναι αναγκαίες για μια πληθώρα λόγων. Το ποσό CO2 που απορροφάται από τη φύση μπορεί να αλλάξει εξαιτίας φαινομένων όπως οι καύσωνες. Οι χώρες πρέπει να γνωρίζουν πόσο αποτελεσματικές είναι οι πολιτικές μείωσης των εκπομπών CO2 που ακολουθούν, ακόμη κι αν οι συνέπειες στο κλίμα δεν είναι ακόμη αντιληπτές: «Οι σημερινές δράσεις θα έχουν αποτέλεσμα σε 30 ή 50 χρόνια. Άρα η δυσκολία είναι να κινητοποιήσουμε την κοινωνία να πάρει αυτά τα μέτρα σήμερα», τονίζει ο Ραμονέ.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments