Μειώνεται δραματικά το οξυγόνο στους ωκεανούς

Το οξυγόνο στους ωκεανούς μειώνεται με πρωτοφανή ρυθμό με αποτέλεσμα πολλά είδη ψαριών να απειλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης των θρεπτικών ουσιών. Έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) δείχνει ότι οι «νεκρές ζώνες» έχουν τετραπλασιαστεί σε έκταση τον τελευταίο μισό αιώνα και σε 700 ακόμη περιοχές το οξυγόνο βρίσκεται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Οι καρχαρίες, ο τόνος και άλλα είδη διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς πολλά οικοσυστήματα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Η IUCN παρουσίασε τα ευρήματά της χθες στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Μαδρίτη όπου η επικεφαλής της Ένωσης, Γκρέθελ Άγκιλαρ, δήλωσε ότι «η υγεία των ωκεανών πρέπει να αποτελεί βασικό παράγοντα στις συνομιλίες». «Οι δυνητικά άσχημες επιπτώσεις στην αλιεία και στις ευάλωτες παράκτιες κοινότητες σημαίνουν ότι οι αποφάσεις της διάσκεψης είναι ακόμα πιο κρίσιμες» πρόσθεσε η ίδια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου υποχρεώνουν τα ψάρια να μετακινούνται προς την επιφάνεια ή σε αβαθείς περιοχές της θάλασσας για να  επιβιώσουν. Επίσης, τα είδη που αντέχουν πιο εύκολα σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, όπως οι μέδουσες, κάποια καλαμάρια και τα θαλάσσια μικρόβια, μπορούν να «ανθίσουν» σε βάρος των ψαριών, ανατρέποντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Άλλωστε, οι ωκεανοί του πλανήτη είναι ήδη επιβαρυμένοι από την αλιεία και μολυσμένοι από την άνοδο των πλαστικών αποβλήτων και άλλους ρύπους. Οι θάλασσες είναι περίπου 26% πιο όξινες από ό,τι στους προ-βιομηχανικούς με επιζήμιες συνέπειες κυρίως στα οστρακοειδή.

Το πρόβλημα των «νεκρών ζωνών» είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, αλλά λίγα πράγματα έχουν γίνει για την αντιμετώπισή του, παρά το γεγονός ότι η προστασία της θαλάσσιας ζωής θα μπορούσε να βοηθήσει τους ωκεανούς να λειτουργήσουν καλύτερα που με τη σειρά τους είναι ικανοί να επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή. Μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη επίπτωση στο θαλάσσιο περιβάλλον προέρχεται από την αλιεία. «Η κατάργηση της υπεραλίευσης αποτελεί μια δράση που θα δημιουργήσει πιο ανθεκτικά οικοσυστήματα στους ωκεανούς, θα μειώσει τη ρύπανση από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και θα αποφέρει πιο κερδοφόρα αλιεία, σύμφωνα με την Μόνικα Βέρμπικ, εκτελεστική διευθύντρια του ομίλου Seas in Risk.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments