Μέχρι τον Αρκτικό Ωκεανό μικροΐνες ρούχων από το οικιακό πλύσιμο και την παραγωγή υφασμάτων

Πηγή: Lifo

Νέα δεδομένα για τη μόλυνση που παρατηρείται από τα πλαστικά στον Αρκτικό Ωκεανό φέρνει στο φως έρευνα, που αποδεικνύει πως μεγάλο ποσοστό προέρχεται από τα ρούχα μας. Στο παρελθόν, έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικροπλαστικά, δηλαδή κομμάτια πλαστικού με διάμετρο έως και 5 χιλιοστά, αποτελούν έναν από τους πιο κοινούς ρύπους των υδάτων του πλανήτη. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, απέδειξε επίσης ότι το 92% των μικροπλαστικών που εντοπίζονται στον Αρκτικό Ωκεανό προέρχεται από ίνες συνθετικών υλικών, όπως ο πολυεστέρας, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ένδυση.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, τέσσερα πλοία συνέλεξαν δείγματα νερού από 71 περιοχές του αρκτικού κύκλου και από βάθος 3 με 8 μέτρων. Η ανάλυση έδειξε πως υπήρχαν 40 σωματίδια μικροπλαστικών ανά κυβικό μέτρο νερού, με το 92,3% των σωματιδίων να προέρχεται από συνθετικές ίνες. Το μέγεθος, το σχήμα και το είδος του υλικού το ταυτίζει με βεβαιότητα με τις ίνες των ρούχων, που αποβάλλονται από αυτά κατά το οικιακό πλύσιμο ή κατά την παραγωγή των υφασμάτων.

Υπολογίζεται ότι ετησίως, η βιομηχανία παραγωγής υφασμάτων παράγει περίπου 40 εκατομμύρια τόνους συνθετικού υλικού. Παρόλο που οι βιομηχανίες φιλτράρουν τα απόβλητά τους, μεγάλο μέρος των μικροπλαστικών φαίνεται πως καταλήγει και πάλι στον ωκεανό. «Τα μικροπλαστικά έχουν φτάσει στις απομακρυσμένες άκρες κάθε γωνιάς στον Αρκτικό Ωκεανό, από τη Νορβηγία, στον Βόρειο Πόλο, στα ύδατα της Αρκτικής του Καναδά και των ΗΠΑ», σημειώνει ο Δρ. Peter S. Ross, επικεφαλής της έρευνας.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments