Με ολική εξαφάνιση απειλούνται οι πολικές αρκούδες μέχρι το 2100

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποιεί έρευνα που δημοσίευσε η Nature Climate Change. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, η εκπομπή καυσαερίων που έχει οδηγήσει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το είδος.

Ο βασικός λόγος για αυτό είναι η εξαφάνιση των ογκόπαγων που βρίσκονται στο περιβάλλον που ζουν και επιβιώνουν, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τους – 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ογκόπαγοι διευκολύνουν τις αρκούδες στο κυνήγι, ιδιαίτερα της φώκιας που αποτελεί τη βασική πηγή λίπους. Οι αρκούδες αποθηκεύουν λίπος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το οποίο συγκρατούν όλο το καλοκαίρι, που για τα ζώα αυτά αποτελεί περίοδο νηστείας.

Με το λιώσιμο των πάγων η περίοδος νηστείας των αρκούδων μεγαλώνει και δυσκολεύει τα ζώα να βρουν την τροφή που χρειάζονται. Ιδιαίτερα για τα θηλυκά, η πρόκληση είναι εντονότερη καθώς χρειάζονται περισσότερο λίπος για να παράξουν γάλα την περίοδο της άνοιξης που γεννούν. Πολύ συχνά, πλέον, παρατηρείται και το φαινόμενο πολικές αρκούδες να πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές για την εύρεση τροφής.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά 25.000 πολικές αρκούδες οι οποίες μοιράζονται στον Καναδά, την Αλάσκα, τη Σιβηρία, τα νησιά Σβάλμπαρντ και τη Γροιλανδία. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πληθυσμοί αυτοί δεν θα πληγούν όλοι ταυτόχρονα. Όμως, αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι εκπομπές καυσαερίων, τότε θα μειωθεί η αναπαραγωγική τους ικανότητα και θα τεθούν σε κίνδυνο σχεδόν όλες, μέχρι το 2100.

Ο επιστήμονας, Στίβεν Άμστρουπ, είπε πως οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν και από τη λαθροθηρία και την καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος. Από αυτούς τους κινδύνους, όμως, μπορούν να προστατευτούν. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ένα περιβάλλον που να προστατεύει το είδος από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Προτάσεις που έχουν γίνει για τη σωτηρία του είδους αφορούν την επανένταξη στην Αρκτική ζώα που έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία, αλλά και τη μεταφορά τους στον Νότιο Πόλο. Ωστόσο, ο Στίβεν Άμστρουπ θεωρεί κάτι τέτοιο ανέφικτο. «Ίσως χρειαστεί να σκεφτούμε να σκοτώσουμε τις τελευταίες πολικές αρκούδες, αντί να τις αφήσουμε να πεθάνουν από την πείνα», σχολίασε.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments