Λιθουανία: Πράσινο σχέδιο ανακύκλωσης παλιών αυτοκινήτων

Πηγή: Euronews

Ένα νέο φιλόδοξο πράσινο σχέδιο έχει θέσει σε εφαρμογή εδώ και δύο εβδομάδες η κυβέρνηση της Λιθουανίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Ήδη εκατοντάδες άτομα έχουν ανταποκριθεί στο σχετικό κάλεσμα και αποσύρουν τα ρυπογόνα αυτοκίνητά τους με αντάλλαγμα ένα σύγχρονο ποδήλατο ή άλλα δώρα που θα επιλέξουν αξίας ως και 1.000 ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Μάριους Ναρμόντας, εξηγεί: «Πρώτα από όλα, κάποιος χρειάζεται να καταστρέψει το αυτοκίνητό του και να λάβει ένα πιστοποιητικό από την εταιρεία που τα καταστρέφει ότι πράγματι έχει πλέον καταστραφεί. Μετά με αυτό το πιστοποιητικό μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα ποδήλατο, ακόμα και ηλεκτρικό ποδήλατο ή ηλεκτρικό σκούτερ ή ακόμα και να έχει έκπτωση σε ένα νεώτερο και λιγότερο ρυπογόνο αυτοκίνητο. Θα θέλαμε επίσης οι πιο πολλοί κάτοικοι να χρησιμοποιούν την δημόσια συγκοινωνία οπότε για αυτό υπάρχει η δυνατότητα σε μεγαλύτερες πόλεις να δοθεί ετήσιο εισιτήριο για τα λεωφορεία».

Ήδη εκατοντάδες άτομα έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα και εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2021. Σύμφωνα με τον νέο αυτό πράσινο νόμο, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επιδοτούνται μέχρι και με 400 ευρώ για αγορά ποδηλάτου ή σκούτερ, μέχρι και με 700 ευρώ για ηλεκτρικό ποδήλατο και με 1.000 ευρώ για ηλεκτρική μοτοσυκλέτα.

Την ίδια ώρα υπάρχει και ξεχωριστό πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απαγορεύεται η χρήση στα παλιά αυτοκίνητα αλλά είναι αυξημένα τα τέλη κυκλοφορίας για όσους επιλέξουν να τα κρατήσουν.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments