Κυνήγι: «Το να σκοτώνεις κάποιον για διασκέδαση είναι το πιο χαζό κωλόπραγμα στον κόσμο»

Την άνοιξη και το καλοκαίρι δε στήναμε παγίδες. Ο παππούς έλεγε ότι ήταν αδύνατο κάποιος να μπορεί να ζευγαρώνει και να παλεύει ταυτόχρονα. Έλεγε ότι ούτε και τα ζώα μπορούσαν. Ο παππούς έλεγε ότι, ακόμα και αν μπορούσαν να ζευγαρώνουν, ενώ τα κυνηγάς, δε θα μπορούσαν να μεγαλώσουν τα μικρά τους και έτσι τελικά θα πέθαινες από την πείνα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι το ρίχναμε στο ψάρεμα.

Ο Ινδιάνος δεν ψαρεύει ούτε κυνηγά ποτέ για διασκέδαση, μόνο για να τραφεί. Ο παππούς έλεγε ότι το να σκοτώνεις κάποιον για διασκέδαση είναι το πιο χαζό κωλόπραγμα στον κόσμο. Έλεγε ότι μάλλον όλο αυτό το πράγμα το σκέφτηκαν οι πολιτικοί ανάμεσα σε δύο πολέμους, όταν δε σκοτώνονταν άνθρωποι, οπότε έπρεπε με κάποιον τρόπο να συνεχίσουν να σκοτώνουν. Ο παππούς έλεγε ότι οι ηλίθιοι το υιοθέτησαν δίχως σκέψη, αλλά, αν το ψάχναμε λίγο, το είχαν ξεκινήσει οι πολιτικοί. Και αυτό είναι πιθανό.

Απόσπασμα από το βιβλίο Η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου – Φόρεστ Κάρτερ

Υπάρχει μια περίοδος στην ιστορία κάθε ανθρώπου, όπως και σ’ εκείνη της ανθρώπινης φυλής, κατά την οποία οι κυνηγοί είναι οι «καλύτεροι άνθρωποι», όπως τους αποκαλούσαν οι Ινδιάνοι Αλγκόνκιν. Δεν μπορούμε παρά να συμπονέσουμε το αγόρι που δεν έχει ποτέ του πυροβολήσει με όπλο. Η έλλειψή του αυτή δεν τον κάνει περισσότερο ανθρωπιστή και ζωόφιλο∙ αντίθετα, σημαίνει ότι η εκπαίδευσή του αυτή έχει παραμεληθεί σε σημαντικό βαθμό. Αυτή ήταν η απάντησή μου στα ερωτήματα σχετικά με τους νέους που έδειχναν υπέρμετρο ζήλο προς τη συγκεκριμένη ενασχόληση, μια και ήμουν σίγουρος ότι, όταν μεγάλωναν, θα τα παρατούσαν. Κανένας σωστός άνθρωπος που έχει ξεπεράσει την απερισκεψία της εφηβείας δε δολοφονεί χωρίς λόγο κάποιο πλάσμα που έχει το ίδιο μ’ εκείνον δικαίωμα στη ζωή. Ο λαγός, όταν πιαστεί σε παγίδα, κλαίει σαν παιδί. Σας προειδοποιώ, μητέρες, ότι όσον αφορά τις συμπάθειές μου, δεν κάνω πάντοτε τις συνηθισμένες φιλάνθρωπες διακρίσεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο Walden ή Η ζωή στο δάσος – Χένρι Ντέιβιντ Θόρω

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments