Είκοσι κτηνοτροφικές εταιρείες ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, συγκριτικά με εκείνες της Γερμανίας, της Βρετανίας ή της Γαλλίας, για τις οποίες και λαμβάνουν υπέρογκα χρηματικά ποσά, σύμφωνα με νέα έκθεση περιβαλλοντολόγων. Η εκτροφή ζώων συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές άνθρακα, με την κτηνοτροφία να αντιπροσωπεύει το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Αναπτυγμένες χώρες χρειάζονται τεράστιες μειώσεις στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με επιστημονικές εκθέσεις. Μεταξύ του 2015 και του 2020 οι εταιρίες κρεατικών και γαλακτοκομικών παγκοσμίως έλαβαν πάνω από 478 δισεκατομμύρια δολάρια από 2.500 επενδυτικές εταιρείες, τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία, με έδρα τη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη. Έχοντας μια τόσο αυξημένη οικονομική στήριξη, η έκθεση εκτιμά ότι η παραγωγή κρέατος θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40 εκατομμύρια τόνους ακόμη έως το 2029, για να φτάσει τους 366 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Αν και η συντριπτική πλειοψηφία της ανάπτυξης ήταν πιθανό να πραγματοποιηθεί στον παγκόσμιο νότο, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί θα συνεχίσουν να είναι η Κίνα, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το 2029, αυτές οι χώρες θα εξακολουθούν να παράγουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος.
«Μόνο στη Βραζιλία, 175 εκατομμύρια εκτάρια διατίθενται για την εκτροφή βοοειδών», μια έκταση γης που είναι περίπου ίση με «ολόκληρη τη γεωργική περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει η έκθεση. Το πρόσφατο ενδιαφέρον που έδειξαν οι εταιρείες ζωικών πρωτεϊνών για εναλλακτικές λύσεις και υποκατάστατα κρέατος δεν προσφέρουν ακόμη μια λύση, ανέφεραν οι ακτιβιστές.
Απαντώντας στην έκθεση, ο Πάολο Πατρούνο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιομηχανία Μεταποίησης Κρέατος (CLITRAVI), δήλωσε: «Δεν πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε τομέας τροφίμων είναι περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμος από έναν άλλο. Υπάρχουν όμως περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμοι τρόποι παραγωγής φυτικών ή ζωικών τροφών και δεσμευόμαστε να κάνουμε την παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών πιο βιώσιμη. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι μέσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ από τα ζώα είναι οι μισές από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 14% και ο μέσος όρος της ΕΕ 7%».
Στην Αγγλία και την Ουαλία, η Εθνική Ένωση Αγροτών έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στη γεωργία έως το 2040.
Διαβάστε επίσης:
Κρέας, μάρκετινγκ και ΕΕ: είναι πολλά τα λεφτά