Καλλιστώ: Η κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ελλάδα – Ζητήματα σύγκρουσης και τρόποι αντιμετώπισης

Κείμενα – χάρτες: Γιώργος Ηλιόπουλος, Δρ. Βιολόγος
Έτος: 2020 (διορθωμένη έκδοση)
Πηγή: Καλλιστώ

Η επάνοδος των μεγάλων σαρκοφάγων στην Ευρώπη τις τελευταίες λίγες δεκαετίες και του λύκου ειδικότερα, σηματοδοτεί ένα ελπιδοφόρο γεγονός – την επανάκαμψη των ορεινών και ημιορεινών χερσαίων οικοσυστημάτων – ως αποτέλεσμα εφαρμογής πολιτικών προστασίας της φύσης αλλά και άλλων σημαντικών κοινωνικό-οικονομικών αλλαγών, όπου ο λύκος ως φυσικός θηρευτής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ως εκ τούτου, η επανάκαμψη αυτή χαιρετίσθηκε θετικά από επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς αλλά και το σύνολο σχεδόν των πολιτών σε αστικές κυρίως περιοχές.

Παρόλα αυτά, όταν τα μεγάλα σαρκοφάγα και ιδιαίτερα ο λύκος συνυπάρχουν με ανθρώπινες δραστηριότητες, η συνύπαρξη αυτή δεν είναι εύκολη. Ο λύκος στις συνειδήσεις των περισσοτέρων ανθρώπων πέρα από σύμβολο της άγριας ζωής ταυτίζεται επίσης με τη σύγκρουση και όχι πάντα αδικαιολόγητα. Η επανάκαμψη του είδους σε περιοχές όπου είχε εξαφανισθεί για δεκαετίες ή διατηρούσε χαμηλούς πληθυσμούς, έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης πολλές αντιδράσεις από κτηνοτρόφους και κυνηγετικές οργανώσεις, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων επιθέσεων και απωλειών σε κτηνοτροφικά ζώα ή κυνηγετικούς σκύλους αντίστοιχα ή ακόμα και εξαιτίας του ίδιου του φόβου για τους λύκους.

Η σύγκρουση αυτή είναι από τη φύση της αρκετά πολυσχιδής και πολύ-επίπεδη τόσο στην ερμηνεία όσο και στην αντιμετώπισή της, καθώς εμπλέκονται ζητήματα που αφορούν τόσο τις βιολογικές (π.χ. πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις λύκου με τα θηράματα του) όσο και τις κοινωνικές, οικονομικές, νομικές και ηθικές παραμέτρους του ζητήματος. Η πολυπλοκότητά αυτή συχνά δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή ενώ υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις που συνοδεύονται από κοινωνική ένταση, γεγονός που δυσχεραίνει και καθυστερεί τις διαδικασίες επίλυσης και μετριασμού των επιπτώσεων της.

Στόχοι της παρούσας ανασκόπησης-έκθεσης είναι να παρέχει μια συνολική και συνοπτική ενημέρωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ελλάδα αλλά και την φύση των ζητημάτων σύγκρουσης προτείνοντας ταυτόχρονα δράσεις και ενέργειες που μπορούν να την μετριάσουν.

Την επικαιροποιημένη έκδοση μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

kallisto-i-katastasi-diatirisis-tou-lykou-stin-ellada-zitimata-sygkroysis-kai-tropoi-antimetopisis
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments