Η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει τη βλάστηση στα Ιμαλάια

Το όρος Έβερεστ όπως φαίνεται από την περιοχή Νάμτσε Μπατζάρ στο Νεπάλ

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Θάμνοι και γρασίδι έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται γύρω από όρος Έβερεστ και σε όλα τα Ιμαλάια, μία από τις περιοχές του πλανήτη που θερμαίνονται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αύξηση αυτού του είδους βλάστησης μπορεί να προκαλέσει αύξηση των πλημμυρών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίπτωση που μπορεί να έχει στον υδροφόρο ορίζοντα και στις ποσότητες νερού στην περιοχή από αυτή την αύξηση της βλάστησης μεταξύ των δασών και των παγετώνων δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί με σαφήνεια, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τα περιστατικά πλημμυρών στην περιοχή του Ινδοκαυκάσου, που περιλαμβάνει 4,2 εκατ. τετρ. χιλιόμετρα, τροφοδοτεί με νερό 10 μεγάλα ποτάμια συστήματα και εξασφαλίζει νερό για περίπου 1,4 δισ. ανθρώπους.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν τα στοιχεία μέσω δορυφόρων για την αύξηση της βλάστησης στο τελευταίο οικοσύστημα πριν από τον παγετώνα που επιτρέπει την ανάπτυξη φυτών, νανο-θάμνων και γρασιδιού, και εκτιμούν ότι το σύστημα αυτό θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην υδρολογία της περιοχής, καλύπτοντας από πέντε έως 15 φορές το έδαφος των μόνιμων παγετώνων, οι οποίοι λιώνουν με διπλάσια ταχύτητα από την αρχή του 21ου αιώνα σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό το γεγονός έχει καταστήσει πολύ ευάλωτο το οικοσύστημα της περιοχής των Ιμαλαΐων. Μελετώντας εικόνες από το 1993 έως το 2018, διαπίστωσαν ότι τα φυτά αυτά έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές που βρίσκονται σε ύψη 4.150 έως 6.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τη δρα Κάρεν Άντερσον, του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφορίας στο Πανεπιστήμιο Έξιτερ στην Κορνουάλη, «έχει γίνει μεγάλης έκτασης έρευνα για το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή των Ιμαλαΐων» και πρέπει να «παρακολουθήσουμε και να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η απώλεια πάγου από τα μεγάλα ορεινά συστήματα. Η γνώση μας για τη βλάστηση και τα οικοσυστήματα των περιοχών αυτών είναι πολύ μικρή, ειδικά για το πώς επηρεάζουν την υδρολογία».

Οι έως τώρα έρευνες στην περιοχή της Αρκτικής για παράδειγμα δείχνουν ότι αυτού του είδους η βλάστηση προκαλεί θερμικά φαινόμενα στο περιβάλλον καθώς τα φυτά αυτά απορροφούν περισσότερο φως και αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους. «Αυτό θα είναι κακό νέο για τα Ιμαλάια» εκτιμά η Κάρεν Άντερσον, «διότι η ζώνη αυτή όπου συγκρατείται το εποχικό χιόνι αν θερμανθεί, τότε θα μπορούσε να αυξήσει απότομα τη ροή υδάτων και κατά συνέπεια τις πλημμύρες». Από την άλλη πλευρά η επιστήμονας εξήγησε ότι στο Θιβέτ διαπιστώθηκε ότι το νερό που εξατμίζεται από τα φύλλα των φυτών αυτών μπορεί να λειτουργεί αντίστροφα, δηλαδή δημιουργώντας δροσιά. Ωστόσο τονίζει ότι πρέπει να γίνει ευρεία και εκτεταμένη έρευνα.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments