Βιβλίο: Η μυστική ζωή των δέντρων – Πίτερ Βόλεμπεν

Πρωτότυπος τίτλος: Das geheime Leben der Bäume (2015)
Ελληνικός τίτλος: Η μυστική ζωή των δέντρων
Συγγραφέας: Πίτερ Βόλεμπεν
Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου
Εκδόσεις: Πατάκη
Έτος: 2017

Τα δέντρα εξισορροπούν μεταξύ τους τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους. Ανεξάρτητα από το αν ο κορμός του δέντρου είναι χοντρός ή λεπτός, όλα τα δέντρα του ίδιου είδους, με τη βοήθεια του φωτός, παράγουν ανά φύλλο παρόμοιες ποσότητες σακχάρων. Η εξισορρόπηση συντελείται υπόγεια, μέσω των ριζών. Εκεί γίνεται μια ζωηρή ανταλλαγή. Όποιος έχει πολλά δίνει, όποιος έχει ανάγκη δέχεται βοήθεια. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν πολλοί μύκητες, που με το τεράστιο πλέγμα τους λειτουργούν σαν γιγάντια μηχανή αναδιανομής. Μας θυμίζει λιγάκι το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο επίσης εμποδίζει ορισμένα μέλη της κοινωνίας μας να πέσουν πολύ χαμηλά.

(…)

Ο ρυθμός των δέντρων είναι πολύ αργός. Τα παιδικά και τα νεανικά τους χρόνια διαρκούν δέκα φορές περισσότερο από τα δικά μας, η συνολική διάρκεια της ζωής τους είναι τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη. Ενεργές κινήσεις, όπως το να ξεδιπλώνουν τα φύλλα τους ή να αναπτύξουν βλαστούς, απαιτούν βδομάδες και μήνες. Έτσι φαίνεται λοιπόν ότι τα δέντρα είναι στατικά πλάσματα, ακίνητα σχεδόν όσο και οι πέτρες. Και το θρόισμα των φύλλων στον αέρα, το τρίξιμο των κλαδιών και του κορμού όταν λυγίζουν δεξιά κι αριστερά, που κάνει το δάσος να φαίνεται τόσο ζωντανό, δεν είναι παρά παθητικές κινήσεις που ίσως και να ενοχλούν τα δέντρα. Δεν είναι να απορεί κανείς που πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα δέντρα μάλλον σαν αντικείμενα. Ωστόσο, κάτω από τον φλοιό υπάρχουν διαδικασίες που εκτυλίσσονται πολύ πιο γρήγορα. Το νερό και τα θρεπτικά συστατικά, το «αίμα του δέντρου» δηλαδή, κινούνται από τις ρίζες προς τα φύλλα με ταχύτητα μέχρι και ένα εκατοστό το δευτερόλεπτο.

(…)

Μόνο όποιος γνωρίζει τα δέντρα είναι σε θέση να τα προστατέψει.

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments